Ko ēda un dzēra Ilvesu kāzās? Kas bija kāzu muzikanti? VIDEO
Tomasa Hendrika un Ievas Ilvesas laulības izraisījušas ne tikai jūsmīgus komentārus, bet arī neskaitāmas baumas un pieņēmumus. Kas ir Ievas meitas patiesais tēvs? Vai Ilvesam jāatkāpjas no amata? Vai bija piedienīgi laulāties baznīcā? – šie ir tikai daži no neatbildētajiem jautājumiem.
Pasaulē
2016. gada 5. janvāris, 06:14

Ko ēda un dzēra Ilvesu kāzās? Kas bija kāzu muzikanti? VIDEO

Jauns.lv

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un latvietes Ievas Kupces (tagad – Ilvesas) kāzās kā galvenais ēdiens tika pasniegta cepta liellopu gaļa Sāremā gaumē. Slāpes varēja remdināt ar labu vīnu. Savukārt kāzu muzikanti bija prezidenta iecienītā igauņu postfolkloras grupa „Trad.Attack”.

Par to, kas bija uz kāzu mielasta galda, portālam delfi.ee pastāstīja grupas „Trad.Attack” dalībniece Sandra Sillamā.

Savukārt Hallistes svētās Annas baznīcas mācītājs Marko Tītus, kurš kopā ar Rīgas svētās Ģertrūdes draudzes mācītāju Kristu Kalniņu laulāja Ilvesu pāri, pastāstījis, ka kāzu viesu pulkā bija apmēram 40 cilvēku, kuri pēc dievkalpojuma devās kāzas nosvinēt uz netālu esošo Ilvesa lauku īpašumu „Arma” „Prezidentam tik tiešām bija svarīgi, lai viņš ar savu izredzēto varētu laulāties mūsu baznīcā, kur to darījuši viņa senči”. Jāpiebilst, ka Hallistes baznīca jau kopš 18. gadsimta ir Ilvesu dzimtas dievnams.

Pret Igaunijas prezidenta laulāšanos baznīcā iebilst viņa draudzes locekļi

Jāteic, ka ne visi Hallistes draudzes locekļi nebūt atbalstīja Ilvesa kāzas. Tītus atzina, ka viņš no vietējiem iedzīvotājiem saņēmis pāris vēstuļu, kurā viņi iebilduši, ka nevajadzētu baznīcā laulāt vīrieti, kurš pirms tam vairākas reizes ir bijis šķīries un lauzis laulību solījumu. Uz to igauņu mācītājs atbildējis – labāk savas jūtas atklāti parādīt Dievam, nekā pēc tam visu dzīvi slēpties un slapstīties pa kaktiem. Laulību ceremonija notikusi trijās valodās – latviski, igauniski un angliski. Vienlaikus garīdznieks arī uzsvēris – baznīcas pakalpojumus un apkuri apmaksājusi ne vis draudze vai prezidenta kanceleja, bet gan paši jaunlaulātie. Cik tas izmaksājis, viņš gan neatklāja.

Somi spriež, kāpēc Ilvess tik ātri aprecējies

Igaunijas prezidenta un Ievas Kupces laulības nonākušas arī ārzemju preses uzmanības lokā. Tā, piemēram, Somijas plašsaziņas līdzekļi izvirza dažādas versijas, kādēļ Igaunijas prezidents tik ātri pēc iepriekšējās laulības šķiršanas ir apprecējies ar 24 gadus jaunāko Kupci.

Iltasanomat.fi izvirza trīs galvenās versijas un piebilst, ka kaimiņvalsts prezidenta personīgā dzīve atgādina ziepju operas scenārijam:

* Igaunijas prezidentam Neatkarības dienas svinīgajā pieņemšanā 24. februārī līdzās jāstāvot pilntiesīgai saimniecei – laulātajai draudzenei;

* Kupce vēlējusies, lai viņas ārlaulībā dzimušie bērni iegūtu pilnvērtīgu ģimeni;

* Abus saista ne tikai mīlestība, bet arī interese par kiberdrošību.

Noslēpumainās Ievas bērni

Tikmēr nerimst spekulācijas par to, kas tad īsti ir Ievas Ilvesas otrā bērna – divgadīgās Izabellas tēvs. Igaunijas prezidenta preses sekretārs Tomass Sildams paspējis paziņot, ka tas nav Igaunijas prezidenta bērns, bet gan no vēža mirušā azerbaidžāņu advokāta Isahana Ašurova meita. Bija parādījušās baumas, ka Izabellas īstais tēvs ir Ilvess.

2010. un 2011. gadā toreiz Ieva Kupce strādāja Eiropas Savienības pārstāvniecībā Baku, kur arī iepazinusies ar Ašurovu, kuram jau ir bijusi sava ģimene. Tomēr tiek apšaubīts, ka Izabellas tēvs varētu būtu Ašurovs, jo viņš miris pirms trīsarpus gadiem.

Tallinas laikraksts „Eesti Ekspress” intervējis jau pieaugušo Ašurova dēlu, kas noliedzis, ka Izabella varētu būt viņa pusmāsa.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Ievai Kupcei no iepriekšējām attiecībām ir arī 13 gadu vecs dēls Ralfs Pundurs, kura tēvs ir Latvijas vēstnieks Grieķijā Ivars Pundurs.

Ilvess un Sarkozī – gara radinieki?

Tikmēr mūsu ziemeļu kaimiņvalsts plašsaziņas līdzekļi velk zīmīgas paralēles starp skandalozo Francijas eksprezidentu Nikolā Sarkozī un. Ilvesam. Abiem esot vienāds skaits laulību un šķiršanos – trīs laulības un divas šķiršanās. Abiem no pirmās laulības ir divi, bet no otrās – viens bērns. Abu otrā laulība ilgusi 11 gadus, dažus mēnešus pēc kurām viņi apprecējušies.

Ilvesam jānoliek savas prezidenta pilnvaras!

Savukārt IIgaunijas Laikrakstu apvienības izpilddirektors Marts Raudsārs uzskata, ka pēc kāzām ar latvieti, kura nevēlas būt par pilnvērtīgu Igaunijas pirmo lēdiju, Ilvesam būtu jānoliek savas prezidenta pilnvaras. Ja viņa jaunā sieva nevēlas pilnvērtīgi strādāt par valsts pirmo lēdiju un nodarboties ar sabiedrisko darbību, tad arī Ilvess nedrīkstot būt valsts pirmā persona! Jau ziņots, ka Ilvesa paziņojusi, ka turpmāk neplāno pilnvērtīgi nodoties valsts pirmās lēdijas pienākumiem un savu dzīvi pavadīs starp Rīgu, Tallinu un Ilvesu lauku īpašumu „Arma”. Valsts pirmās personas pavadone statusā būs tikai īpašos gadījumos – kad tas būs nepieciešams.

 „Piemēram ASV nekas tāds nebūtu iedomājams. Pēc šāda komentāra prezidenta politiskā karjera būtu beigusies. Protams, katrs ir pelnījis laimi, bet šajā gadījumā vajag izvēlēties starp personīgo un instucionālo, nevajag paziņot, ka (valsts pirmais pāris būs kopā) tikai tad, kad tad būs izdevīgi,” Raudsārs ierakstījis savā „Facebook” profilā.

Ilvesu kāzu muzikanti - „Trad.Attack”

TV sižets par Ilvesu kāzām (igauņu valodā)


Elmārs Barkāns/Foto: Elmārs Barkāns/Foto: Facebook, no tūrisma bukletiem, president.ee, Evija Trifanova/LETA, AFP/LETA