foto: Ekrānuzņēmums
Dienvidkorejas policija atvainojas par Čedžu salas sacelšanās apspiešanu pirms 70 gadiem
Čedžu jeb Džedžu sala ir viena no tūristu iecienītākajām vietām Dienvidkorejā.
Pasaulē
2019. gada 3. aprīlis, 13:45

Dienvidkorejas policija atvainojas par Čedžu salas sacelšanās apspiešanu pirms 70 gadiem

Jauns.lv / LETA

Dienvidkorejas policija trešdien pirmo reizi atvainojusies par Čedžu salas sacelšanās apspiešanu pirms 70 gadiem un lielo civiliedzīvotāju upuru skaitu šajā procesā.

1948.gadā komunistiskās Dienvidkorejas Strādnieku partijas biedri sāka bruņotu sacelšanos Čedžu, uzbrūkot vairākiem desmitiem policijas iecirkņu.

Toreiz Korejas pussalas sadalīšana vēl nebija pabeigta, taču ASV atbalstītie pussalas dienvidi bija ideoloģiski sašķelti pēc Otrā pasaules kara un Japānas okupācijas.

Dumpis Čedžu salā tika ātri apspiests, bet sporādiskas sadursmes turpinājās un nākamo sešu gadu laikā Dienvidkorejas drošības spēki nogalināja vairāk nekā 10 000 civiliedzīvotāju.

"Mēs atvainojamies nevainīgajiem cilvēkiem, kuru dzīvības tika upurētas," piemienot Čedžu sacelšanās 71.gadskārtu, paziņoja Korejas nacionālas policijas aģentūras vadītājs, solot nepieļaut līdzīgas traģēdijas atkārtošanos nākotnē.

Arī Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pauda dziļu nožēlu par bojāgājušajiem, bet tiešā tekstā neatvainojās.

Čedžu sacelšanās ir ļoti politizēts jautājums Dienvidkorejā, līdzīgi kā daudzi citi vēstures aspekti.

Vairāki Čedžu bāzēti pētījumi un nevalstiskās organizācijas aizstāv viedokli, ka tā bija Čedžu iedzīvotāju pretošanās valsts sadalīšanai un amerikāņu imperiālismam.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins ir vairākkārt norādījis, ka vēsture ir jāpārskata un jāievieš tajā skaidrība.

Pagājušajā gadā Muns apmeklēja piemiņas pasākumu Čedžu, kļūstot par pirmo Dienvidkorejas prezidentu, kas piedalījies šajā ceremonijā.

Pasākumā prezidents sacīja, ka Čedžu bojāgājušie jaunie cilvēki, kas nepatiesi tika apvainoti komunismā, aizstāvēja savu valsti.

2003.gadā toreizējais Dienvidkorejas prezidents Ļo Muhjuns atvainojās Čedžu incidenta upuriem.