foto: Vida Press
No Norvēģijas izraida igauni, kurš braukājis ar avārijas stāvoklī esošu auto
Kādam igauņu autovadītājam turpmākajos pāris gados aizliegts iebraukt Norvēģijā – viņš atzīts par „draudu sabiedrībai”, jo pārvietojies ar avārijas stāvoklī esošu auto
Pasaulē
2019. gada 14. marts, 05:24

No Norvēģijas izraida igauni, kurš braukājis ar avārijas stāvoklī esošu auto

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Igaunim turpmākos pāris gadus aizliegts iebraukt šajā ziemeļzemē, jo viņš atzīts par bīstamu sabiedrībai. Viņš nav ne terorists, ne vardarbis, igauņa vaina bija tā, ka viņš kā pārvadājumu firmas darbinieks braukājis ar vecu un sagrabējušu auto, kuram bija daudzas vainas – tostarp arī nestrādāja bremzes.

Tā kā Norvēģijā dzīvo un strādā vismaz 10 000 latviešu, tad arī viņiem jāņem vērā tas, ka viņus var izraidīt no valsts par pārvietošanos ar sagrabējušu spēkratu un var tikt atzīti par draudu sabiedrībai.

Norvēģijas policija nolēma no valsts izraidīt kādu igauni, kurš strādāja par šoferi kādā autopārvadājumu firmā un vairākus gadus braukājis ar sliktā stāvoklī esošu automobili, kurš, pēc policijas teiktā, apdraud ne tikai viņu pašu, bet visu norvēģu sabiedrība kopumā, raksta Tallinas laikraksts „Postimees”.

„Viņš ir drauds sabiedrībai. Tāpēc mani aicināja pieņemt lēmumu par viņa izraidīšanu no valsts,” paziņoja Norvēģijas policijas Migrācijas nodaļas vadītājs Bjurners Snilsbergs. Igaunis braucis ar avārijas stāvoklī esošu mašīnu, ar neatbilstošām riepām, kurai pie tam vēl nestrādāja bremzes. Tāpat autovadītājs bija sakrājis neapmaksātus soda čekus par satiksmes noteikumu pārkāpšanu 40 000 norvēģu kronu (vairāk nekā 4000 eiro) apmērā un ignorējis vairākkārtējus policijas brīdinājumus, ka viņam aizliegts piedalīties ceļu satiksmē Norvēģijas teritorijā (pēdējos trīs gadu laikā viņš bija saņēmis sešus šādus policijas paziņojumus). Snilsbergs teica, ka norvēģu policija pret šādiem pārkāpumiem izturas „ļoti nopietni”.

Autovadītāja izraidīšanu no Norvēģijas policija motivēja ar to, ka tai jānodrošina drošina uz valsts autoceļiem un igauņu šofera rīcība nav liecinājusi, ka viņš vēlas laboties: „Viņa vadītais transportlīdzeklis radīja ļoti lielus draudus”. Šoferis tāpat nav ievērojis obligātās atpūtas stundas, kas jāievēro kravas auto vadītājiem.

Sagrabējušo auto policija konfiscēja un to nodos atpakaļ neapzinīgā vadītāja darba devējam pēc tam, kad būs samaksāta visa viņam piespriestā soda nauda. Policija neatklāj, kādā transporta kompānijā igaunis strādājis, bet tiek pieļauts, ka tas bijis kāds Igaunijas uzņēmums.

Norvēģijas Ceļu departamenta pārstāvis Pāls Fossans par policijas pieņemto lēmumu izteicis prieku: „Vadītājs vairākkārtīgi tika pārbaudīts, bet savu uzvedību nebija mainījis.. Viņa uzvedība ir radikālāka un bīstamāka, nekā mēs varam iedomāties. Mēs esam izmantojusi visus līdzekļus, lai nodrošinātu satiksmes drošību. Ja vadītāji neievēro noteikumus, tad situācija ir ļoti bēdīga”. Tāpat tika piebilsts, ka neesot bijušas kārtībā arī igauņa uzturēšanās Norvēģijā un darba atļaujas.