Igaunijas komisāre lūdz valsti finansēt sievietes dzimuma maiņas operāciju
Vienlīdzības komisāre uzsvēra, ka atteikšanās apmaksāt dzimuma maiņas operāciju ir diskriminācija.
Pasaulē
2016. gada 22. janvāris, 09:46

Igaunijas komisāre lūdz valsti finansēt sievietes dzimuma maiņas operāciju

Jauns.lv

Igaunijas dzimumu vienlīdzības un vienlīdzīgas izturēšanās komisāre Līza Lu Pakosta ir lūgusi Veselības apdrošināšanas fondu kompensēt dzimuma maiņas operāciju, ceturtdien vēstīja laikraksts "Eesti Paevaleht".

Fonds atteicās kompensēt izdevumus par privātā klīnikā veiktu operāciju, kuras laikā sieviete kļuva par vīrieti.

Pakosta norādīja, ka Veselības apdrošināšanas fonds nedrīkst atteikt kompensāciju par operācijām cilvēkiem, kas ir mainījuši dzimumu, jo parasti šādu operāciju izdevumi tiek kompensēti. Vienlīdzības komisāre uzsvēra, ka kompensācijas atteikums ir diskriminācija.

"Situācija, kad personai, kas fiziski piedzimusi par vīrieti un transpersonām, kas juridiski ir vīrieši, nav vienlīdzīgas piekļuves veselības aprūpes pasākumiem, ir diskriminācija un tādēļ ir aizliegta saskaņā ar Dzimumu vienlīdzības likumu," sarunā ar "Eesti Paevaleht" teikusi Pakosta.

Privātā klīnika Tallinā veica dzimuma maiņas operāciju personai, kas vēlējās kļūt par vīrieti. Klients atbilstoši oficiālajiem dokumentiem jau bija vīrietis, bet viņam nebija primārā dzimumorgāna - dzimumlocekļa, tādēļ tika veikta dzimumlocekļa operācija.

Klīnika rēķinu nosūtīja Veselības apdrošināšanas fondam, bet tas atteicās to apmaksāt. Klīnika norādīja, ka tā nav pareiza rīcība, jo situācijas, kad bioloģiskam vīrietim nav dzimumlocekļa vai ir palielinātas krūtis, tiek uzskatītas par medicīnisku problēmu un fonds sedz operāciju izmaksas. Tādēļ klīnika vērsās pie dzimumu vienlīdzības komisāres.

Pakosta ierosināja Veselības apdrošināšanas fondam un Sociālo lietu ministrijai apliecināt, ka personām, kas juridiski ir viena dzimuma pārstāvji, ir pieejami vienādi veselības aprūpes pakalpojumi.

Veselības apdrošināšanas fonds savu pozīciju nav publiskojis un paziņoja, ka analizē situāciju.

BNS/ Foto: AFP/LETA