foto: REUTERS/SCANPIX
Putins paziņo, ka Krievijas drošībnieki gada laikā atmaskojuši gandrīz 600 ārvalstu spiegus
Putins paziņoja, ka tie ir 129 darbinieki un 465 aģenti.
Pasaulē
2019. gada 6. marts, 15:10

Putins paziņo, ka Krievijas drošībnieki gada laikā atmaskojuši gandrīz 600 ārvalstu spiegus

Jauns.lv

Krievijas izlūkdienests 2018. gadā atklājis gandrīz 600 ārvalstu izlūkošanas dienestu darbiniekus, uzstājoties Krievijas Federālās drošības dienesta kolēģijā, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Par to vēsta aģentūra "Interfax".

Putins paziņoja, ka tie esot 129 štata darbinieki un 465 aģenti. Prezidents nonorādīja par kādām valstīm viņš runā. Viņš atzīmēja, ka "ārvalstu izklūkdienesti Krievijā cenšas vairot savu darbību" un informācijai "cenšas piekļūt ar visiem līdzekļiem".

Jau ziņots, ka 2018 gadā dažādās valstīs tika izturēti cilvēki, kurus turēja aizdomās par darbošanos Krievijas izlūkdienestā. Vasarā Lielbritānija apsūdzēja Krieviju par bijušā spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanu. Aizdomās turamie Lielbritānijā ieradās kā Ruslans Baširovs un Aleksandrs Petrovs.

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon

Vēlāk izmeklētāji noskaidroja, ka Baširova un Petrova īstie vārdi ir - Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins, turklāt identificēti kā Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieki. Intervijā Krievijas telekanālam "Russia Today" viņi apgalvoja, ka devušies uz Solsberiju kā tūristi, jo vēlējušies apskatīt katedrāli. 2019. gada februārī kļuvu zināms arī par trešo aizdomās turamo izlūkdienesta darbinieku Denisu Sergejevu. Krievija noliedz vainu Skripaļu indēšanā.

Bijušais Krievijas un Lielbritānijas dubultaģents Sergejs Skripaļs  un viņa meita Jūlija pagājušā gada 4.martā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem  uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok". Skripaļi  tika hospitalizēti kritiskā stāvoklī, bet vēlāk atveseļojās.

Pēc trim mēnešiem Skripaļu indēšanā izmantoto pudelīti netālajā Eimsberijā atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs. Viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi nomira.