Jeļcina līdzgaitnieks: "Arī Krievijā vajadzēja aizliegt komunistisko partiju"
Pasaulē
2016. gada 24. janvāris, 22:42

Jeļcina līdzgaitnieks: "Arī Krievijā vajadzēja aizliegt komunistisko partiju"

Jauns.lv

Komunistisko partiju vajadzēja aizliegt ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, svētdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "De Facto" sacīja kādreizējā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina tuvākais līdzgaitnieks, Krievijas pirmais un vienīgais valsts sekretārs Genādijs Burbulis.

Viņš skaidroja, ka, kaut teorētiski nepieciešama, realitātē lustrācija nebija iespējama.

“Ja rakstītu kādu akadēmisko darbu, tur tā arī būtu. Bet tie taču bija īsti, dzīvie cilvēki. Mēs nevarējam rīkot kārtējo revolūciju, jo bija jāīsteno reformas, un nebūtu tad ar ko šos cilvēkus aizvietot.” skaidroja Burbulis.

Bijusī Krievijas amatpersona pauda, ka 90.gadu sākumā Krievijas tauta nešaubīgi atbalstījusi Baltijas valstu, tostarp Latvijas, vēlmi atgūt neatkarību . “Borisam Jeļcinam bija kategoriski nepieņemama jebkāda vardarbības pielietošana, lai ietekmētu cilvēku izvēli. It īpaši ņemot vērā to, ka Baltijas tautu un vadības izvēle bija saistīta ar vēsturiskās taisnības atjaunošanu,” teica Burbulis.

Tāpat Burbulis sasaista 1991.gada 20. janvārī Maskavā notikušo manifestāciju Baltijas atbalstam ar tās pašas dienas vakara traģiskiem notikumiem Rīgā: “Padomju valdība nesaprata demokratizācijas procesu būtību un dziļumu. Un viņiem palika pēdējais variants “mēs te ar viņiem mazliet tiksim galā, izrēķināsimies un citi nobīsies”. Jau bija Vilņa, priekš kam bija nepieciešama vēl Rīga? Es domāju, ka mūsu mītiņš kalpoja par sava veida kairinātāju."

BNS / Foto: AFP/LETA

Tēmas