Augsta ranga ASV amatpersona tieši apsūdz Putinu korupcijā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2016. gada 26. janvāris, 17:40

Augsta ranga ASV amatpersona tieši apsūdz Putinu korupcijā

Jauns.lv

Augsta ranga ASV Finanšu ministrijas amatpersona intervijā raidorganizācijas BBC programmai "Panorama" bez aplinkiem apsūdzējusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu korupcijā.

ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Ādams Zubins BBC raidījumā, kura tēma bija Putina "slepenās bagātības", sacīja, ka Krievijas prezidents ir korupcijas atspulgs.

"Mēs esam redzējuši viņu, ar valsts aktīvu palīdzību padarot bagātus savus draugus, savus tuvākos sabiedrotos un nostumjot malā tos, kurus viņš neuzskata par saviem draugiem," norādīja Zubins, kurš pārrauga ASV Finanšu ministrijas īstenotās sankcijas.

"Vai tās ir Krievijas energoresursu bagātības vai citi valsts līgumi, viņš tos novirza tiem, kuros saskata labu kalpošanu sev," sacīja Zubins, piebilstot, ka, viņaprāt, tā ir korupcija.

ASV valdība par to zina jau "daudzus, daudzus gadus", viņš atzina.

"Panorama" atsaucās uz slepenu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumu, kas datēs ar 2007.gadu un kurā teikts, ka Putina bagātība ir aptuveni 40 miljardi dolāru (37 miljardi eiro).

"Viņš, domājams, saņem valsts algu aptuveni 110 000 dolāru gadā," sacīja Zubins, norādot, ka tas noteikti neatspoguļo Putina patiesās bagātības apmērus un Kremļa saimniekam ir ilgi izkopta prasme slēpt savus ienākumus.

BBC programmā interviju sniedza arī Dmitrijs Skarga, kurš agrāk vadīja kuģniecības kompāniju "Sovcomflot".

Viņš apgalvoja, ka piegādājis Putinam 35 miljonu dolāru vērtu jahtu no Londonas futbola kluba "Chelsea" īpašnieka krievu miljardiera Romāna Abramoviča, kura advokāti to noliedza.

Putina preses pārstāvis BBC sacīja, ka visi programmā izskanējušie jautājumi un aplūkotie aspekti ir pilnīgs izdomājums un neprasa komentārus.

Saskaņā ar Kremļa mājaslapā pieejamo informāciju Putins 2014.gadā nopelnījis aptuveni 3,7 miljonus rubļu (75 000 eiro) un viņam pieder trīs Krievijā ražotas automašīnas, 77 kvadrātmetru liels dzīvoklis, garāža un zemesgabals.

Putina oficiālie ienākumi ir daudz mazāki nekā citām Kremļa amatpersonām un ministriem, kuri deklarējuši vairākus īpašumus Eiropā un luksusa automašīnas.

BNS / Foto: Vida Press

Tēmas