foto: REUTERS/SCANPIX
FOTO: "sarkanā zelta" lauki Grieķijā jeb tā tiek novākta pasaulē dārgākā garšviela
Pasaulē
2018. gada 9. novembris, 13:04

FOTO: "sarkanā zelta" lauki Grieķijā jeb tā tiek novākta pasaulē dārgākā garšviela

Jauns.lv

Safrāns tiek uzskatīts par pasaulē dārgāko garšvielu un tā vērtības dēļ nereti tiek dēvēts arī par "sarkano zeltu". Grtieķijas pilsētā Krokosā safrāna audzēšana nodrošina darbu un iztiku vairākiem iedzīvotājiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Lai arī grieķi ar safrāna audzēšanu nodarbojas jau gadsimtiem ilgi, pēdējā laikā tam pievērsušies arī gados jauni cilvēki, kuri ekonomikas lejupslīdes dēļ zaudējuši darbus lielajās pilsētās. Tas noticis arī ar 34 gadus veco Zisi Kjrou, kas inženiera profesiju nomainījis pret darbu uz lauka.

Safrāns Grieķijā aug tikai šajā  reģionā. Viens grams garšvielas veikalos tiek pārdots par apmēram četriem eiro. Nepieciešami 150 tūkstoši ziediņu, lai iegūtu kilogramu safrāna garšvielas, ko tālāk varētu pārdot par apmēram 1500 eiro. 

Safrāna ziedus no lauka novāc ar rokām, bet no ziediem tiek novāktas koši sarkanās drīksnas, kas tālāk tiek kaltētas, svērtas un iepakotas. Lai aizsargātu garšvielas kvalitāti, sievietes, kuras novāc safrānu, darba laikā nedrīkst lietot ne grimu, ne smaržas.

Safrāna lauki Grieķijā: kā tiek novākta pasaulē dārgākā garšviela

gallery icon

Tēmas