Šokējošā video parādīts, kā rotaļājas "Islāma valsts" džihādistu bērni
Bērni iejūtas ķīlnieku lomās, bet viens no viņiem tēlo bendi. Kad bende rotaļu biedrus nošāvis, atskan dzidri smiekli.
Pasaulē
2016. gada 17. februāris, 13:36

Šokējošā video parādīts, kā rotaļājas "Islāma valsts" džihādistu bērni

Jauns.lv

Bērni uz ceļiem ar seju pret sienu nosēdušies rindiņā un gaida “lodes šāvienu” galvā - šādas ir rotaļas “Islāma valsts” (ISIS) mazajiem. Vairākus tamlīdzīgus video izplatījuši paši islāmistu grupējumi, un, lai gan to pirmavotu ir praktiski neiespējami atrast, viens šāds materiāls parādījies “LiveLeak” video arhīvos.

Pirmo reiz šādu īpatnēju rotaļu video atklātībā nonāca 2014.gada rudenī, kad internetā to ievietoja ISIS Irākas grupējums. Tajā redzami četri zēni, kuri tēlo gūstekņus, bet piektais uzņēmies bendes lomu. Šāvējs noskaita džihādistu mantru - tekstu par “neticīgajiem cūkām”, nolasot apsūdzības un frāzi par ISIS varenumu un ķīlniekiem pienākošos sodu. Izmantotais ierocis ir plastmasas pistole, kuru bende arī liek lietā, raidot rotaļu biedru galvās pa lodei. Tad mazie it kā nokrīt miruši, bet pēc brīža atskan jautri smiekli.

Teroristisko grupējumu atvases nereti tiek izmantotas šādu biedējošu materiālu tapšanā. Tā, piemēram, ilgāku laiku “YouTube” vietnē varēja vērot video, kurā redzams mazs priecīgs puišelis ar islāmistu karogu aizmugurē, un viņš kameras priekšā ar dunci grieza nost galvu plīša lācītim, un 30 sekunžu garā klipa noslēgumā pacēla gaisā īstu ieroci kā uzvaras zīmi.

Kā vēsta “Mail Online”, bērni tiek izmantoti propagandas video vajadzībām un nereti tiekot pat sūtīti uz frontes līnijām, kur savām acīm redz džihādistu pašnāvības. Tāpat tiek ziņots, ka, piemēram, “Daesh” Sīrijā mazajiem pat ļauj iet bojā, to uzskatot par varonību, jo bērni tādējādi aizsargājuši kaujiniekus, kuri tad var turpināt veikt savu misiju.


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video