Vai Putina terminatorus trenēs latvieši? Čečenijā kaujiniekus apmācīs vēja tunelī. VIDEO
Čečenijas kalnos tiek būvēts milzīgs Krievijas specvienību kaujinieku treniņu centrs, kurā izpletņlēcēju un desantnieku apmācībai izbūvē arī vertikālo vēja tuneli. Līdzīgu tam, kādu attīsta Latvijas kompānija „Aerodium”.
Pasaulē
2016. gada 23. februāris, 07:15

Vai Putina terminatorus trenēs latvieši? Čečenijā kaujiniekus apmācīs vēja tunelī. VIDEO

Jauns.lv

Čečenijas kalnos netālu no Gudermesas pilsētas būvē milzīgu kaujinieku apmācības un treniņu nometni, kurā uzstādīs arī vēja tuneli. Tā kā mūsu „Aerodium” ir pasaulē vadošā vēja tuneļu tehnoloģiju kompānija, rodas jautājums, vai latvieši tik tiešām piedalās Kremļa kaujinieku apmācībā.

Izskanējusī informācija liecina, ka ar Kremļa rokaspuiša, Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova svētību, čečenu kaujinieki karo gan Austrumukrainas teroristu rindās, gan piedalās Krievijas armijas operācijās Sīrijā pret Krievijas sabiedrotā, novājinātā prezidenta Bašara al Asada opozīciju.

Lai sagatavotu čečenu kaujiniekus republikas kalnos, dažus kilometrus no Gudermesas būvē specvienību kareivju apmācības centru. Kā vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi, tas būšot lielākais „pretterorisma cīnītāju” treniņu centrs Eiropā. Šis centrs sevī ietvers plašu infrastruktūru, tā praktiski būs neliela pilsētiņa. Lai kaujiniekus apmācītu ieņemt dažādus objektus, centrā būs gan lidmašīna, gan metro, gan kinoteātris un citas būves. Oficiāli ziņo, ka tas būs privāts treniņu centrs, bet zināms, ka tas tiek būvēts ar Čečenijas prezidenta svētību speciāli Krievijas specvienību kareivju apmācībai. Centru paredzēts atklāt jau šogad.

Krievijas televīzija ziņo, ka centrā izpletņlēcēju un desantnieku apmācībai būvē arī vēja tuneli. Vairāki Kasjauns.lv lasītāji jautā: vai tik tiešām krievu kaujinieku apmācību organizēs arī latvieši? Ir taču zināms, ka mūsu uzņēmums „Aerodium” ir vadošā vēja tuneļu tehnoloģiju kompānija pasaulē. Tā attīsta vēja tuneļu tehnoloģijas daudzās pasaules valstīs - ne tikai Latvijā, bet arī Bulgārijā, Somijā, Slovēnijā, Dānijā, Ukrainā, Indonēzijā, Dienvidkorejā, Irānā, Saūda Arābijā, Marokā, Lībijā, Ķīnā, Bahreinā un Pakistānā. Publiski nav atrodama informācija, ka „Aerodium” attīstītu arī kādas tehnoloģijas Krievijā.

Kasjauns.lv sazinājās ar „Aerodium” un noskaidroja, ka kompānija neīsteno nevienu projektu Krievijā. Tur vēja tuneļu tehnoloģiju projektus īstenojot vietējā kompānija „Tornado”. „Aerodium” neesot nekādas saistības ar Krievijā realizētājiem projektiem.

Lai arī „Aerodium” ir vadošā vēja tuneļu tehnoloģiju kompānija pasaulē, tai uz paša tuneļa tehnoloģiju nav monopoltiesības. Tuneļus pasaulē attīsta vairākas kompānijas. Jāatgādina, ka vertikālā vēja tuneļa tehnoloģijas aizsākums ir kāds Kanādas uzņēmums, kurš 1979. gadā radīja pasaulē pirmo aktīvai izklaidei paredzēto vertikālo vēja tuneli. Tas bija ilgi pirms tam, kad tika nodibināts mūsu „Aerodium”. Latvieši vienkārši šo tehnoloģiju attīstīja jaunā pakāpē, piedāvājot to izveidot arī brīvā dabā. Latvijas kompānija savu tehnoloģiju ar panākumiem demonstrēja vairākos lielos starptautiskos pasākumos - Turīnas Olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā 2006. gada, „Warner Brothers” filmas „Superman Returns” pirmizrādē Itālijā, Meksikas 200 gadu neatkarības svinībās, „Expo 2010”izstādē Šanhajā un daudzos citos.

Vēja tuneļi sniedz iespēju cilvēkiem lidot gaisā bez spārnu vai citu ierīču palīdzības, izmantojot tikai vertikāli vērstu vēja spēku. „Aerodium” ir pasaules līderis atvērto (Open) tuneļu ražošanā un lidošanas šovu sniegšanā. Vertikālos vēja tuneļus izmanto aerodinamikas izpētei, taču to plašākais pielietojums ir izpletņlēkšanas treniņiem vai atpūtai - cilvēks var lidot gaisa strūklā, kuras ātrums aptuveni sakrīt ar cilvēka ķermeņa krišanas ātrumu (vidēji 200 km/stundā).

Čečenijas kalnos būvē Krievijas kaujinieku apmācības centru, kurā būs arī vertikālais vēja tunelis Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press, ekrānuzņēmums no video

Tēmas