Slovēnijas valdība ļauj armijai pieslēgties migrantu plūsmas regulēšanā uz robežas. FOTO
Šādi izskatās viena parasta diena uz Slovēnijas-Horvātijas robežas.
Pasaulē
2016. gada 23. februāris, 10:36

Slovēnijas valdība ļauj armijai pieslēgties migrantu plūsmas regulēšanā uz robežas. FOTO

Jauns.lv

Slovēnijas parlaments pirmdienas vakarā deva armijai pilnvarojumu sniegt atbalstu policijai, lai regulētu nelegālo imigrantu plūsmu uz robežas ar Horvātiju.

No 90 parlamenta deputātiem attiecīgo likumprojektu atbalstīja 69 balsīm, pret to balsojot tikai pieciem likumdevējiem.

Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars pirms balsojuma paziņoja žurnālistiem, ka šī likuma pieņemšana ir "dabiska rīcība šādos apstākļos", ņemot vērā nemitīgo nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Viņš piebilda, ka jaunais likums pilnvaro armiju nevis īstenot militāru operāciju, bet sniegt vienīgi atbalstu policijai robežapsardzes uzdevumu izpildē.

Likums pilnvaro armiju trīs mēnešus regulēt imigrantu plūsmu pār robežu, tostarp uz laiku aizturot imigrantu grupas un nododot tās policijai.

Armija arī pilnvarota lietot spēku ārkārtas gadījumos, lai "garantētu pilsoņu drošību", atzina Cerars.

Slovēnija šomēnes pastiprināja nelegālo imigrantu plūsmas kontroli, lai novērstu sastrēgumu, jo tās ziemeļu kaimiņvalsts Austrija ierobežoja patvēruma meklētāju skaitu, kas vienas dienas laikā var ierasties valstī.

Kad Ungārija oktobra vidū slēdza savas robežas, Slovēnija, kurai ir 670 kilometrus gara robeža ar Horvātiju, kas vienlaikus ir arī Šengenas zonas robeža, kļuva par nozīmīgu tranzītvalsti nelegālajiem imigrantiem ceļā no Grieķijas uz Austriju un Vāciju.

Kopš oktobra vidus vairāk nekā 470 tūkstoši nelegālo imigrantu ieradušies Slovēnijā un pēc identificēšanas devušies tālāk uz Austriju.

Slovēnijas iekšlietu ministre Vesna Ģerkeša-Žnidara parlamenta deputātiem paziņoja, ka armijas atbalsts ir steidzami nepieciešams, lai mazinātu spiedienu uz policiju, kas apsargā robežu, un dotu iespēju policijai "veikt savus uzdevumus valsts iekšienē, kur mēs paredzam ievērojamas problēmas, kad imigrantiem tiks liegta iekļūšana [Austrijā]".

LETA/Foto: AFP/LETA