Pasaulē
2016. gada 25. februāris, 23:01

Par "Islāma valsts" atbalstīšanu Bulgārijā tiesā 13 čigānus

Jauns.lv

Bulgārijā ceturtdien tiesas priekšā stājušies 13 čigānu tautības vahabītisma sekotāji, kas apsūdzēti par palīdzības sniegšanu cilvēkiem pievienoties džihādistu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā un propagandējuši ekstrēmistu ideoloģiju.

Uzfilmētā materiālā apsūdzētie bijuši redzami ar "Islāma valsts" melnajiem karogiem un melnos T-kreklos, viņi izklieguši islāmistu saukļus un salutējuši ar "Islāma valsts" sveicienu, prāvā Pazardžikā, valsts vidienē, sacīja prokurore Natālija Popova.

Viņu garīgie līderi internetā izplatītos videomateriālos mudinājuši musulmaņus gatavoties karam, bet daži no apsūdzētajiem savos profilos sociālajos tīklos ievietojuši video, kuros "Islāma valsts" džihādisti nogalina savus upurus, sacīja Popova.

Trīs apsūdzētie nodrošinājuši cilvēkiem, kas caur Bulgāriju devušies karot uz Sīriju, transportu, mājvietas, pārtiku un viltotus dokumentus, teikts apsūdzības rakstā.

Apsūdzētie vīrieši, kā arī viena nečigāniete, kas veikusi tulka pienākumus, arestēti martā. Viņiem draud līdz astoņiem gadiem cietumā.

Visiem apsūdzētajiem vīriešiem bija garas bārdas, kas Bulgārijas musulmaņiem nav raksturīgi. Vainu apsūdzībās viņi noliedz.

Kā skaidroja advokāts Vasils Gečevs, apsūdzības puses minētie "simboli ir saistīti ar islāmu kopumā".

Čigāni ir 10% no Bulgārijas iedzīvotājiem, un trešā daļa no viņiem ir musulmaņi.

Vairums Bulgārijas čigānu nav Saūda Arābijas atbalstītā islāma fundamentālisma paveida vahabītisma sekotāji. Atbilstoši izplatītam viedoklim, šis islāma paveids iedvesmojis "Islāma valsts" izveidošanos.

Vahabītu kopienu Bulgārijā izveidojis čigānu imams Ahmeds Mūsa Ahmeds, kuram vēl pērn tika piespriests divu gadu cietumsods par reliģiska naida kurināšanu.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki.

LETA, AFP