foto: Reuters/Scanpix/LETA
Argentīnas eksprezidente Kiršnere apsūdzēta korupcijā
Bijusī Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere tiek apsūdzēta kukuļu saņemšanā desmitiem miljonu ASV dolāru apmērā.
Pasaulē
2018. gada 18. septembris, 00:33

Argentīnas eksprezidente Kiršnere apsūdzēta korupcijā

LETA

Bijusī Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere pirmdien tika apsūdzēta korupcijā, un tiesnesis lūdza atcelt viņas parlamentāro imunitāti, lai viņu varētu apcietināt, ziņoja Argentīnas mediji.

Kiršnere tiek apsūdzēta kukuļu saņemšanā desmitiem miljonu ASV dolāru apmērā bēdīgi slavenajā "korupcijas piezīmju grāmatiņu" skandālā, kas satricinājis Argentīnas politisko un biznesa eliti.

Kiršnerei kā senatorei ir parlamentārā imunitāte pret apcietināšanu, bet ne pret kriminālvajāšanu. Ja šī imunitāte netiek atcelta, tad viņu nevar ieslodzīt, pat ja viņa tiek atzīta pa vainīgu.

Kongresa augšpalāta Senāts augustā akceptēja imunitātes daļēju atcelšanu, lai būtu iespējams veikt kratīšanu trīs luksusa mājokļos, kas pieder Kiršnerei.

Tiesnesis Klaudio Bonadio, kurš vada izmeklēšanu plašajā korupcijas lietā, jau bija divreiz izsaucis Kiršneri uz nopratināšanu. Viņai tur vēlreiz jāierodas otrdien.

Pirmajās divās nopratināšanās Kiršnere atteicās atbildēt uz Bonadio jautājumiem un tā vietā iesniedza rakstisku paziņojumu, izmantojot savas tiesības šādi rīkoties.

Laikraksts "La Nacion" 1.augustā ziņoja, ka Kiršneres un viņas nelaiķa vīra Nestora Kiršnera prezidentūru laikā šoferis Oskars Senteno vedis uz Kiršneru dzīvokli, valdības mītni un prezidenta rezidenci kukuļus miljoniem dolāru vērtībā.

Šofera pedantiskās piezīmes par šiem skaidras naudas pārvedumiem, kas bijuši uzņēmēju maksāti kukuļi, ir pamats Bonadio vadītajai izmeklēšanai. Prokurors Karloss Stornelji ir paziņojis, ka laikā no 2005. līdz 2015.gadam šādi tikuši nodoti kukuļi 160 miljonu dolāru vērtībā.

Šajā lietā ir iesaistīti vairāk nekā 10 bijušie valdības ierēdņi un 30 elitāri uzņēmēji.

Pēdējoreiz ierodoties tiesā, Kiršnere uzsvēra, ka viņa "kategoriski un strikti noliedz" to, ka būtu "izdarījusi kādu noziegumu" vai būtu iesaistīta "kādā nelikumīgā darbībā".

Kiršnere, kurai draud tiesvedība arī vairākās citās korupcijas lietās, iepriekš bija apsūdzējusi Bonadio "tiesisku vajāšanu" īstenošanā ar mērķi izjaukt viņas potenciālu kandidēšanu prezidenta vēlēšanās nākamgad.