foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc uzbrukuma Skripaļiem ASV sākuši pārbaudīt pārbēgušo Krievijas aģentu drošību
Dubultaģents Sergejs Skripaļs tiesas zālē (2006. gadā).
Pasaulē
2018. gada 14. septembris, 10:15

Pēc uzbrukuma Skripaļiem ASV sākuši pārbaudīt pārbēgušo Krievijas aģentu drošību

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā Lielbritānijā martā notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, ASV drošības dienesti pārbauda to, kā tiek garantēta drošība uz Rietumiem pārbēgušajiem un ASV dzīvojošajiem bijušajiem Krievijas drošības struktūru darbiniekiem, ceturtdien, atsaucoties uz ASV pretizlūkošanas dienestu esošajiem un bijušajiem darbiniekiem, vēsta laikraksts "The New York Times".

Amerikāņu puse uzskata, ka pēdējo gadu laikā Krievijas specdienesti spējuši izsekot vairākus Krievijas pilsoņus, kas iepriekš strādājuši ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) labā un ASV iekļauti bijušo izlūku aizsardzības programmās.

ASV pretizlūkošanas dienesti sākuši pārskatīt pārbēdzēju aizsardzības pasākumus centienos apzināt vājās vietas.

Cita starpā tiek apzināts, cik viegli ir atrast bijušos informatorus, pētot viņu profilus sociālajos tīklos un ziņas, ar kurām dalās viņu radinieki.

Jūlijas Skripaļas pirmā intervija pēc saindēšanas

Uzbrukumu ar nervus paralizējošu vielu Lielbritānijā pārcietusī bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa meita Jūlija ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja, ka tālākā ...

gallery icon
25

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija pagājušajā nedēļā izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon
88

Britu likumsargi uzskata, ka Petrovs un Boširovs ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.