Vatikāna laikraksts slavē filmu "Spotlight" par mācītāju pedofilijas skandālu
Kadrs no filmas "Spotlight".
Pasaulē
2016. gada 1. marts, 12:56

Vatikāna laikraksts slavē filmu "Spotlight" par mācītāju pedofilijas skandālu

Jauns.lv

Vatikāna laikraksts "Osservatore Romano" pirmdien uzslavējis "oskaroto" kinolenti "Spotlight" ("Uzmanības centrā") par to, ka tajā pievērsta uzmanība garīdznieku seksuālās vardarbības upuru ciešanām.

Kinolente svētdien saņēma ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu kategorijā "Labākā filma". Tajā stāstīts par laikraksta "Boston Globe" pētījumu, kurā atklājās, ka Bostonas katoļu baznīca slēpa tās locekļu pastrādātos noziegumus.

"Osservatore Romano" norāda, ka filma neesot vērsusies pret baznīcu, bet gan "parādījusi to cilvēku, kuri atklāja šo briesmīgo patiesību, šoku un patiesās sāpes", komentārā norāda žurnāliste Lučeta Skarafija.

"Tagad ir skaidrs, ka pārāk daudzi baznīcas locekļi bija noraizējušies par institūcijas tēlu, nevis notikušā svarīgumu," viņa uzsver.

Svētdien "Oskaru" ceremonijā filmas producents Maikls Šugars pauda cerību, ka no garīdznieku seksuālās vardarbības cietušie "kļūs par kori, kura dziesma atbalsosies Vatikānā". Viņš arī aicināja Romas katoļu baznīcas galvu Francisku pasargāt bērnus.

Skarafija nodēvēja Šugara komentārus par "pozitīviem". "Tas parāda, ka joprojām pastāv ticība institūcijai un pāvestam, kas atsāka viņa priekšteča iesākto tīrīšanu jau no laikiem, kad viņš vēl bija kardināls," viņa raksta.

Citā rakstā par "Oskaru" ceremoniju bija teikts, ka filmai "bijusi drosme atmaskot lietas, kuras bez vilcināšanās jānosoda".

"Boston Globe" 2002.gadā rakstīja par to, ka dzimumnoziegumos pieķertie mācītāji tikuši pārcelti uz citām draudzēm tā vietā, lai tos padzītu no baznīcas. Kopš tā laika līdzīgi skandāli atklāti citās ASV un pasaules vietās.

Filmas "Spotlight" reklāmas treileris - video: LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas