foto: Shutterstock
Strādā mazāk, saņem tikpat: Jaunzēlandes uzņēmuma eksperiments ar 4 dienu darba nedēļu izrādās necerēti veiksmīgs
Eksperimenta rezultāti liek kompānijai apsvērt ilgtermiņā ieviest saīsināto darba nedēļu.
Bizness un ekonomika
2018. gada 23. jūlijs, 05:45

Strādā mazāk, saņem tikpat: Jaunzēlandes uzņēmuma eksperiments ar 4 dienu darba nedēļu izrādās necerēti veiksmīgs

Jauns.lv

Kāda kompānija Jaunzēlandē, kura pētījuma ietvaros vairāku mēnešu garumā ieviesa darbiniekiem četru dienu darba nedēļu, paziņojusi, ka eksperiments izvērties necerēti veiksmīgs, un jaunā pieeja veicinājusi produktivitāti uzņēmumā.

Kompānija “Perpetual Guardian” ir viens no vecākajiem Jaunzēlandes uzņēmumiem šajā nozarē. Tas nodarbina 240 cilvēkus un darbojas dažādu juridisko pakalpojumu jomā.

Pēc eksperimenta uzņēmuma pārstāvji kopā ar pētniekiem paziņojuši: 78% darbinieku atzinuši, ka saīsinātajā darba nedēļā veiksmīgi spēja apvienot gan darba lietas, gan arī ģimenes dzīvi, ziņo "The Guardian". 

Ievērojami pieaug apmierinātība ar dzīvi

Ar šādu ideju klajā nāca uzņēmuma dibinātājs Endrjū Bārns.

Šāds solis sperts, lai uzlabotu iepriekšējo situāciju uzņēmumā, kur, kā atklājās aptaujā pirms eksperimenta, vien 54% bijuši pārliecināti par savām spējām veiksmīgi apvienot darbu un privāto dzīvi.

Oklendas Tehnoloģiju universitātes (Austrālija) pētnieks, profesors Džerods Hārs pēc eksperimenta secināja, ka tajā iesaistīto cilvēku apmierinātība ar dzīvi un produktivitāte darbavietā ievērojami cēlās (par 24 procentpunktiem).

Darbaspēka kopējais stresa līmenis, saskaņā ar pētnieku izraudzītajām mērīšanas metodēm, saruka par 7 procentpunktiem, kamēr darbinieku apņemšanās un pašpārliecinātība vairojās, kopējai apmierinātībai ar dzīvi pieaugot par 5 procentpunktiem.

Darbinieki paši plānojuši saīsināto nedēļu

Pētījuma metodikas izstrādē un pētījuma veikšanā iesaistītās universitātes profesore Helēna Deleinija medijam atklāja, ka situācijas uzlabošanās vismaz daļēji varētu tikt skaidrota ar to, ka darbinieki bija iesaistīti četru darbadienu nedēļas grafika izveidošanā.

“Darbinieki nāca klajā ar lieliskām idejām, kā četrās dienās efektīvi paveikt to, kam tradicionāli tiek paredzētas piecas dienas. Tika automatizēti dažādi manuāli darbi un samazināta laika tērēšana, sērfojot internetā,” sarunā ar "The Guardian" skaidroja akadēmiķe.

Kompānijas dibinātājs Endrjū Bārnss tikmēr ir apsolījis, ka iepriecinošos pētījuma rezultātus apspriedīs valdes sēdē, kur tiks lemts par iespējamību ilgtermiņā pāriet uz četru darbadienu nedēļu.