foto: Ekrānuzņēmums
Dažas dienas pēc Helsinku samita Krievija un Putins pasaulei atrāda savus superieročus
Putins un Krievijas varenie superieroči.
Pasaulē
2018. gada 20. jūlijs, 11:53

Dažas dienas pēc Helsinku samita Krievija un Putins pasaulei atrāda savus superieročus

Jauns.lv

Kamēr ASV prezidents Donalds Tramps mēģina pārliecināt savu valsti par to, ka salabt ar Vladimiru Putinu būtu labākais risinājums, ceturtdien Krievijas aizsardzības ministrija publicēja Holivudas stila video, kuros parādīja daudzus no jaunajiem ieročiem. Putins par tiem paziņoja jau martā, bet tagad video tos var redzēt arī darbībā, vēsta "Reuters".

Video parādīti jaunās paaudzes kodolieroču un konvenciālo ieroču testēšana.

Zīmīgi, ka šie video publicēti tikai dažas dienas pēc Putina un Trampa samita, kas pirmdien norisinājās Helsinkos. Abi prezidenti runāja par izvairīšanos no bruņošanās sacīkstēm. Krievijas līderis runāja par steidzamo vajadzību pagarināt jauno START Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumu.

foto: Ekrānuzņēmums
Putins un Krievijas varenie superieroči.

Tikmēr ceturtdien Krievijas aizsardzības ministrija parādīja savus izstrādājumus darbībā.

Prezidents Putins martā savā pēdējo gadu kareivīgākajā uzrunā paziņoja par vairākiem jauniem kodolieročiem, paziņojot, ka tie var trāpīt gandrīz jebkurā pasaules vietā un izlauzties cauri ASV raķešu vairogam.

Putins 1. martā paziņoja, ka Krievija ir izstrādājusi jaunus kodolieročus, tostarp spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert.

Ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas parlamenta abu palātu kopīgā sēdē viņš paziņoja, ka spārnotā kodolraķete izmēģināta pērnā gada rudenī un tai esot neierobežots darbības rādiuss un ļoti liels ātrums. Raķete esot spējīga pārvarēt jebkuru pretgaisa aizsardzību.

Savukārt lielu ātrumu sasniegt spējīgais zemūdens aparāts var nest kodolgalviņu un tikt izmantots pret lidmašīnu bāzeskuģiem un bāzēm piekrastē, pavēstīja Krievijas prezidents.

Viņš arī atklāja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti "Sarmat", kuras darbības rādiuss un kodolgalviņu skaits pārsniedzot līdz šim sasniegto.

Putins skaidroja, ka līdz ar jauno ieroču radīšanu ASV vadītā NATO pretraķešu aizsardzības sistēma kļuvusi "nelietojama", turklāt tas faktiski arī nozīmējot galu, pēc Putina teiktā, Rietumu centieniem kavēt Krievijas attīstību.

Dažas stundas pēc ceturtdien publicētā video tika paziņots, ka ASV notiek sarunas par Putina ielūgšanu uz Balto namu.