Viļņas frizētavā par bārddziņiem nodarbina bēgļus. VIDEO
Viļņā atvērta frizētava, kur strādā tikai imigranti. Diviem no desmit darbiniekiem jau piešķirts oficiāls bēgļa statuss.
Pasaulē
2016. gada 12. marts, 19:42

Viļņas frizētavā par bārddziņiem nodarbina bēgļus. VIDEO

Jauns.lv

Kamēr daudzās valstīs vēl tikai spriež, kā iekļaut imigrantus vietējā sabiedrībā, kaimiņvalstī Lietuvā bēgļiem jau ir iespēja iekārtoties darbā. Viļņā atvērta frizētava, kur strādā tikai imigranti. Diviem no desmit darbiniekiem jau piešķirts oficiāls bēgļa statuss. Viens frizieris ir no Eritrejas, otrs – no Ukrainas Doņeckas apgabala.

Īpašnieks stāsta: "Tad, kad vēlējos atvērt salonu, pats gribēju kļūt par bārddzini."

"Es aizbraucu uz Londonu, izgāju kurus, bet tā bija totāla katastrofa. Es septiņas reizes iegriezu cilvēkam, un tad es nolēmu atrast tādus, kas zina kā tas jādara." - stāsta salona īpašnieks Kazimiers Norkus.

Un tā sākās speciālistu meklēšana, kas nebija īpaši veiksmīga, jo jāstrādā ar skuvekli. Pirmo bārddzini Kazimirs atrada bēgļu centrā. Tieši šis vīrietis uzrunāja arī Suleimanu, kas salonā strādā jau 3 gadus.

"Viens vīrietis, kas strādāja šeit agrāk, pirms 3 gadiem redzēja kā es veidoju matus un dzinu bārdas bēgļu centrā, es tur dzīvoju. Viņš teica, ka palīdzēs man atrast darbu Viļņā. Uzzvanīju priekšniekam, un tad viņš teica, lai braucu uz Viļņu, bet man vēl vajadzēja dabūt sertifikātu Kuņā, pabeigt kursus. Pēc 4 mēnešiem atbraucu, bija piektdiena, man parādījā šo krēslu un pēc 2 nedēļām pieņēma darbā." - stāsta Suleimans, bārddzinis no Eritrejas.

Suleimans ceļu uz Eiropu mērojis no Eritrejas caur Maltu uz Lietuvu. Ceļā viņš pavadījis 6 mēnešus. Lietuvā viņam patīk, jo ir labs darbs.

Kazimira salonā viesojās arī Maksims Tarelkins. Viņš ir stilists un vietējā slavenība. Salona īpašnieks nodod Maksimu Halava drošajās rokās. Halavs ir no Turcijas un ar klientu sarunājas tekošā lietuviešu valodā. Viņš stāsta, ka visa procedūra aizņem 40 - 45 minūtes. Pusstudnas laikā veic gan skūšanu, gan maskas un tad lieko matiņu izraušana, kā arī lieko matiņu izdedzināšana.

Kazimira otrajā salonā darbu sāks bēglis no Irākas, kas pagājušajā gadā Eiropas savienības programmas ietvaros ieceļoja Lietuvā. Darbā viņš jau ir pieņemts un ar ģimeni pārcelsies uz Viļņu. Te būs iespēja parunāt arābu valodā, daudzi klienti ir no Tuvajiem Austrumiem un arī ar lietuviešiem darba netrūkst.

Lietuvā frizētava piedāvā bēgļiem darbu - video: Kasjauns.lv/Video: LTV

Tēmas