foto: AFP
Karstums dzen izmisumā norvēģus: kristieši vienojas lūgšanās pēc lietus
Pasaulē
2018. gada 8. jūnijs, 06:11

Karstums dzen izmisumā norvēģus: kristieši vienojas lūgšanās pēc lietus

Jauns.lv

Ilglaicīgā un šai ziemeļvalstij tik neierastā sausuma perioda dēļ kādas Norvēģijas baznīcas biedri mudināti vienoties lūgšanā pēc lietus. 

Savdabīgais lūgums kristiešiem šonedēļ izplatīts Norvēģijas luterāņu baznīcas oficiālajā sociālā portāla “Facebook” lapā.

“Vairākās vietās Norvēģijā šis maijs sasniedza rekordu karstuma ziņā. Lauki šobrīd ir tiktāl izkaltuši, ka labība un dārzeņi ir uz izsīkšanas robežas. Kungs, mēs lūdzamies pēc lietus! Paldies, ka rūpējies par mums,” vēsta baznīcas publicētais ieraksts.

Lai arī šī lūgšana baznīcas “Facebook” lapā nonāca nejauši, Norvēģijas luterāņu baznīcas komunikācijas pārstāve Ingeborga Dibviga atzīst, ka siltie laikapstākļi tiešām ir labs iemesls apsvērt lūgšanu pēc lietus. 

Jānorāda, ka Norvēģijā tik tiešām piedzīvots karstākais maijs pēdējo 100 gadu laikā. Lai gan liela daļa iedzīvotāju izbauda ne tik bieži Skandināvijas valstīs esošo karstuma vilni, līdz ar sauli tas atnesis arī postījumus, piemēram, plašus meža ugunsgrēkus un ražas nokalšanu daudzās saimniecībās.

Viens no postošākajiem ugunsgrēkiem maija beigās plosījās Norvēģijas ciematā Holvikā, kad glābējiem nācās evakuēt cilvēkus, jo liesmas izplatījās zibenīgi un tās neizdevās lokalizēt. 

Norvēģijas dienvidu daļā maija izskaņā tika noteikts ugunsnedrošais periods ārpus pilsētām pat tādās vietās, kuras šķietami paredzētas ugunskuru dedzināšanai un grilēšanai brīvā dabā. Nu gaļas cepšana atļauta tikai un vienīgi privātmāju pagalmos. 

Tomēr drīz vien norvēģi varēs uzelpot, jo vietējie meteorologi sola lietu jau šo svētdien.