foto: AP
Seksa skandāla dēļ atkāpjas Misūri štata gubernators
ASV Misūri štata gubernators atkāpjas seksa skandāla un finanšu problēmu dēļ.
Pasaulē
2018. gada 30. maijs, 07:18

Seksa skandāla dēļ atkāpjas Misūri štata gubernators

Jauns.lv / LETA

ASV Misūri štata gubernators Ēriks Greitenss otrdien atkāpās no amata, paplašinoties izmeklēšanām par viņa seksa skandālu un potenciāliem kampaņas finansēšanas likumu pārkāpumiem.

Misūri štata likumdošanas sapulce, kuru kontrolē viņa Republikāņu partija, bija sanākusi uz īpašu sēdi, lai apspriestu Greitensa impīčmenta iespējamību, kad gubernators paziņoja par atkāpšanos, kura stāsies spēkā piektdienas vakarā.

"Šis pārbaudījums ir sarīkots, lai izraisītu neiedomājami lielu spriedzi manai ģimenei," sacīja gubernators, kurš vairākkārt nosaucis izmeklēšanas pret viņu par "raganu medībām". "Es neesmu pārkāpis nevienu likumu un neesmu izdarījis nevienu pārkāpumu, kas būtu pelnījis šo izturēšanos," Greitenss piebilda īsā preses konferencē.

Greitensam februārī tika izvirzītas apsūdzības privātuma pārkāpšanā par savas mīļākās kailfotogrāfiju izplatīšanu. ASV mediji janvārī bija ziņojuši, ka viņš draudējis izplatīt kompromitējošās fotogrāfijas, ja mīļākā neklusēs par viņu mīlas dēku.

Misūri štata likumi nelabprātīgu fotogrāfijas uzņemšanu un izplatīšanu uzskata par noziegumu. Notiesājoša sprieduma gadījumā par šādu noziegumu var tikt piespriests pat četru gadu cietumsods. Greitenss ir atzinis, ka viņam bijusi dēka laikā, kad viņš 2015.gadā sāka kampaņu uz gubernatora amatu. Viņš tomēr noliedz, ka būtu šantažējis mīļāko, draudot izplatīt fotogrāfijas.

Misūri štata likumdošanas sapulce arī izmeklē potenciālus kampaņas finansēšanas likumu pārkāpumus, jo ir radušies jautājumi par to, vai gubernatora vēlēšanu kampaņa nelikumīgi koordinējusies ar bezpeļņas organizāciju, lai slēptu politisko ziedotāju identitāti.

Gubernators nolēma atkāpties pēc tam, kad tiesnesis lika viņam sniegt informāciju par bezpeļņas organizāciju "A New Missouri" un jebkādiem sakariem vai koordināciju starp šo organizāciju un viņa kampaņas fondu, ziņoja laikraksts "St Louis Post-Dispatch".

Greitenss 2015.gadā pievienojās Republikāņu partijai, bet pirms tam bija darbojies Demokrātu partijā. 2016.gadā viņš uzvarēja Misūri gubernatora vēlēšanās kā Republikāņu partijas kandidāts. 44 gadus vecais Greitenss bija atsvešinājis no sevis daudzus Misūri politiskās elites cilvēkus, kritizējot gan republikāņu, gan demokrātu likumdevējus, kuri viņam nepiekrita.