foto: Caters News Agency
Lietuvā par nelikumīgu lūšu medīšanu tiesās trīs robežsargus
Pasaulē
2018. gada 24. maijs, 23:09

Lietuvā par nelikumīgu lūšu medīšanu tiesās trīs robežsargus

LETA

Lietuvā tiesai nodota lieta, kurā apsūdzības nelikumīgā lūšu medīšanā izvirzītas trim robežsargiem.

Kā paziņojusi prokuratūra, pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtais datu kopums ļauj pamatoti uzskatīt, ka šie cilvēki pagājušā gada nogalē nomedījuši divus lūšus, kurus pēc tam turējuši mājās saldētavā.

Kauņas kriminālpolicijas darbinieki janvāra sākumā aizturēja divus Lazdiju rajona iedzīvotājus, kas viena lūša ķermeni gribēja pārdot par 250 eiro. Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidrota arī trešā persona, kas, iespējams, darbojusies kopā ar šiem cilvēkiem.

Lūši Lietuvā ir iekļauti aizsargājamo dzīvnieku sarakstā. Lietuvas kriminālkodekss par aizsargājamu savvaļas dzīvnieku medīšanu un tirgošanu paredz naudassodu, administratīvo arestu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem. Lēsts, ka apsūdzēto nodarītais kaitējums naudas izteiksmē varētu sasniegt līdz 9600 eiro.

Visi apsūdzētie ir Lietuvas Valsts robežapsardzības dienesta darbinieki. Divi no viņiem savu vainu neatzīst, viens savu attieksmi pret apsūdzību nav paudis.

Kā ziņu aģentūrai BNS iepriekš norādīja Kauņas reģiona vides aizsardzības departamenta Dzīvās dabas aizsardzības inspekcijas priekšnieks Toms Barkausks, domājams, ka nošauta lūšumāte ar lūsēnu. Viņš īpaši uzsvēra, ka lūšu dabā palicis ļoti maz un to populāciju gan Lietuvā, gan kaimiņvalstīs tiek mēģināts atjaunot, audzējot lūšus nebrīvē, pamazām pieradinot pie dzīves brīvā dabā un vēlāk izlaižot mežos.

Tēmas