foto: AFP/Scanpix/LETA
Lidmašīnas pilots gandrīz izlido no kabīnes 10 kilometru augstumā
Aviācijas eksperti pēta, kā lidmašīnai varēja izbirt kabīnes loga stikls.
Pasaulē
2018. gada 19. maijs, 06:01

Lidmašīnas pilots gandrīz izlido no kabīnes 10 kilometru augstumā

Kas Jauns Avīze

Ķīnas lidsabiedrības "Sichuan Airlines" pilotam neticami paveicies – kabīnei saplīsa priekšējais stikls, un viņu gandrīz izmeta no lidmašīnas.

Aviolaineris "Airbus 319" bija ceļā no Tibetas galvaspilsētas Lhasas uz Čuncjinu Ķīnas vidienē, kad reisa vidū teju desmit kilometru augstumā stikls pēkšņi saplaisāja un atskanēja apdullinošs blīkšķis.

“Bet pēc tam es ieraudzīju, ka manu pilotu sāk iesūkt kabīnes logā,” stāsta ekipāžas komandieris Lu Čundzjans. Laimīgā kārtā otrais pilots bija piesprādzējies, un viņu izdevās ievilkt atpakaļ kabīnē, kur valdīja haoss.

“Viss kabīnē uzlidoja gaisā, kļuva ļoti auksts. Es nedzirdēju dispečeru balsis pa radio šausmīgā trokšņa dēļ. Lidmašīna tik stipri vibrēja, ka saskatīt ierīču rādījumus nebija iespējams,” turpina komandieris.

Lidmašīna strauji samazināja augstumu līdz astoņiem kilometriem, tieši brīdī, kad pasažieriem pasniedza brokastis. “Mēs nezinājām, kas notiek, un uz borta sākās panika,” atceras viens no pasažieriem. “Virs sēdekļiem izkrita skābekļa maskas. Dažas sekundes lidmašīna atradās brīvajā kritienā, bet pēc tam izdevās to izlīdzināt.”

foto: AFP/Scanpix/LETA
Aviācijas eksperti pēta, kā lidmašīnai varēja izbirt kabīnes loga stikls.

Lidmašīna veiksmīgi veica ārkārtas nolaišanos Čendu lidostā. Otrais pilots ticis cauri ar stikla lausku sagrieztu seju un plaukstas locītavas sastiepumu. Vēl viens ekipāžas pārstāvis, kurš atradās kabīnē, guvis jostasvietas sasitumus, lidmašīnai krasi samazinot augstumu. Neviens no 119 pasažieriem nav cietis.

Ķīnieši sociālajos tīklos slavē un iesaka apbalvot ekipāžas komandieri. Mirkļbirka #ChinaHeroPilot savākusi 160 miljonus apmeklējumu un 17,8 miljonus komentāru.

Koncerns "Airbus" un Francijas aviācijas negadījumu izmeklēšanas aģentūra BEA nosūtījusi uz Ķīnu savus ekspertus. Pilotu kabīnes logi reizēm var ieplaisāt no zibens spēriena vai sadursmē ar putniem, taču visa vējstikla izbiršana ir ļoti rets gadījums. Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" neizmanto "Airbus" lainerus.