foto: Twitter
Izraēlas premjera karikatūras dēļ Vācijas laikraksts atlaiž tās autoru
Karikatūras autors Haničs vēlējies pavēstīt, ka nākamā gada Eirovīzijas konkurss notiks Jeruzalemē, bet daudzi tur saskata antisemītisku zemtekstu.
Pasaulē
2018. gada 17. maijs, 21:04

Izraēlas premjera karikatūras dēļ Vācijas laikraksts atlaiž tās autoru

LETA

Reaģējot uz apsūdzībām "antisemītismā", vācu laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ceturtdien paziņojis, ka atlaiduši karikatūristu, kurš zīmējis skandalozo Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu karikatūru.

Pats karikatūrists Dīters Haničs, kas liberālajā laikrakstā strādājis gadiem ilgi, noliedzis, ka otrdien publicētā karikatūra būtu ar antisemītisku zemtekstu.

Tomēr laikraksts paziņojis, ka "starp Haniča kungu un redakciju pastāv nepārvaramas domstarpības par to, kas ir antisemītiskas klišejas karikatūrā".

"To atklāja ne vien pati publicētā karikatūra, bet arī saruna ar Haniča kungu," teikts Minhenē iznākošās avīzes paziņojumā.

Pats karikatūrists uz aģentūras DPA lūgumu sniegt savus komentārus pagaidām nav reaģējis.

Nelaimīgajā karikatūrā Netanjahu attēlots Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētājas izraēlietes Nettas lomā. Rokā viņš tur raķeti, uz kuras attēlota Dāvida zvaigzne. Šis Izraēlas nacionālais simbols aizvieto arī burtu "V" vinjetē ar uzrakstu "Eurovision Song Contest", kas redzama fonā.

Mākonītī, kurā ierakstīts Izraēlas premjera runātais, lasāms: "Nākamgad Jeruzalemē". Šie vārdi tradicionāli tiek sacīti ik gadu, noslēdzoties ebreju Lieldienām, un tos lietoja arī Netta savā uzvaras runā.

"Sueddeutsche Zeitung" galvenais redaktors Volfgangs Krahs sākotnēji trešdien izteicās, ka Haničs vēlējies vienīgi pavēstīt, ka nākamā gada Eirovīzijas konkurss notiks Jeruzalemē.

Tomēr vēlāk Krahs atzina, ka zīmējumu var interpretēt arī citādi un uztvert kā antisemītisku. "Šī iemesla dēļ tā publicēšana bija kļūda, par kuru līdzam piedošanu," paziņojis redaktors.

Eirovīzijas uzvarētāja Neta Barzilaja

gallery icon

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls Portugālē

Konkursa finālā 12.maijā uzstājās Igaunijas, Lietuvas, Austrijas, Kipras, Izraēlas, Čehijas, Bulgārijas, Albānijas, Somijas, Īrijas, Serbijas, Moldovas, Ungārijas, Ukrainas, Zviedrijas, Austrālijas, ...

gallery icon