foto: Ekrānuzņēmums
Lietuvas dienvidaustrumos sākta piecu Polijas telekanālu retranslācija
Lietuvā dzīvojošajiem poļiem būs pieejama informācija un kultūra dzimtajā valodā.
Pasaulē
2018. gada 9. maijs, 19:10

Lietuvas dienvidaustrumos sākta piecu Polijas telekanālu retranslācija

LETA

Lietuvas dienvidaustrumos no trešdienas tiek retranslēti pieci nekodēti Polijas telekanāli.

Rajonos, kur dzīvo liela poļu etniskā minoritāte, bezmaksas apraidē skatāms informatīvi izklaidējošais kanāls "TVP Polonia", informatīvais "TVP Info", vēsturei veltītais "TVP Historia", kā arī divi izklaides un mūzikas kanāli - NUTA.TV" un "Power TV".

Apraides atklāšanā Viļņas televīzijas tornī piedalījās Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, Polijas vēstniece Lietuvā Uršula Doroševska un Polijas telekanālu pārstāvji.

Kā atgādinājis valdības vadītājs, Lietuvas dienvidaustrumu daļā cilvēkiem ilgu laiku bijušas lielākas iespējas skatīties "mums ne īpaši draudzīgus telekanālus".

"Informācijas kari, propaganda, viltus ziņas - tas ir mūslaiku izaicinājums daudzām demokrātiskajām valstīm, tādēļ ikvienas valsts goda lieta ir padarīt patiesas, objektīvas informācijas lauku pēc iespējas pieejamāku. Esmu gandarīts, ka Lietuva izraudzījusies pareizo ceļu," uzsvēris Skvernelis.

"Pat nešaubos, ka mūsu pilsoņi, kas dzīvo Lietuvas dienvidaustrumos, izraudzīsies piecus jaunos kanālus papildus esošajām Lietuvas programmām, nevis skatīsies tās programmas, kurās tiek izplatīta pretlietuviska, pretpoliska, pretvalstiska propaganda," viņš piebildis.

Lietuvas Telecentra vadītājs Remiģijs Šeris pastāstījis, ka raidītāji uzstādīti Viļņā Švenčonē un Šalčininkos, un tas nozīmē, ka minētās piecas programmas varēs skatīties visās šā reģiona pilsētās un apdzīvotajās vietās.

Kā savukārt izteikusies vēstniece, šī iniciatīva apliecinājusi, ka lietuvieši un poļi spēj sastrādāties.

"Tas sekmēs labāku saprašanos un sadarbību mūsdienu sarežģītajā pasaulē," viņa sacījusi. "Īpaši priecājos, ka Lietuvā dzīvojošajiem poļiem būs pieejama informācija un kultūra dzimtajā valodā."