foto: TASS
Polijā komunistu virsniekus degradēs par ierindniekiem
Polijas parlaments atbalsta komunistiskā režīma laika virsnieku degradēšanu.
2018. gada 6. marts, 22:43

Polijā komunistu virsniekus degradēs par ierindniekiem

Jauns.lv / LETA

Polijas parlaments otrdien atbalstījis likumprojektu, kas ļaus komunistiskā marionešu režīma laika virsniekus degradēt par ierindniekiem.

Saskaņā ar likumprojektu visi armijas virsnieki, kas dienējuši komunistu kontrolētajās armijas vienībās laikā no 1943. līdz 1990.gadam un darbojušies pret Polijas nacionālajām interesēm, var tikt degradēti neatkarīgi no tā, vai viņi vēl ir dzīvi, vai jau miruši.

"Vai mēs vēlamies dzīvot vēl vienā komunistiskā Polijā, vai arī neatkarīgā Polijā," uzrunājot parlamenta apakšnama deputātus, retoriski vaicāja aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

"Mēs vēlamies dzīvot brīvā Polijā. Tāpēc mēs nepieņemsim padomju ģenerāļus," uzsvēra Blaščaks, deputātiem, kas pārstāv valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), skandējot: "Nosts ar komunistiem."

Savukārt opozīcijā esošās partijas "Nowoczesna" ("Modernitāte") deputāts Kšistofs Meškovskis likumprojektu nosauca par "politisko nekrofīliju".

Opozīcija apsūdzēja PiS drosmes trūkumā ieviest šādu likumu tad, kad bija vēl dzīvs pēdējais komunistiskā marionešu režīma līderis ģenerālis Voicehs Jaruzeļskis, kura vadībā 1981.gadā tika ieviests karastāvoklis, cenšoties apslāpēt antikomunistisko kustību.

Jaruzeļskis mira 2014.gadā 90 gadu vecumā, kamēr viņa laika iekšlietu ministrs ģenerālis Česlavs Kiščaks no dzīves šķīrās 2015.gadā.

Tēmas