"Panamas dokumenti" atklāj, kā Sīrijas režīms apgājis sankcijas, lai finansētu karadarbību
Bašāram al Asadam un Sīrijas valdībai izdevies apiet starptautiskās sankcijas un finansēt karadarbību ar ēnu uzņēmumu starpniecību.
Pasaulē
2016. gada 4. aprīlis, 21:53

"Panamas dokumenti" atklāj, kā Sīrijas režīms apgājis sankcijas, lai finansētu karadarbību

Jauns.lv

Sīrijas valdībai izdevies apiet starptautiskās sankcijas un finansēt karadarbību ar ēnu uzņēmumu starpniecību, liecina nopludinātie "Panamas dokumenti", ar kuriem iepazinies Francijas laikraksts "Le Monde".

Sīrijas uzņēmumi "Pangates International", "Maxima Middle East Trading" un "Morgan Additives Manufacturing" izmantojuši Panamā bāzētās juridiskās firmas "Mossack Fonseca" pakalpojumus, lai Seišelu salās radītu ēnu uzņēmumus.

"Tādejādi Sīrijas režīmam izdevās apiet kopš kara sākuma noteiktās starptautiskās sankcijas," norāda "Le Monde".

Šie trīs uzņēmumi pakļauti ASV sankcijām, jo tie Sīrijas valdībai piegādājuši degvielu, kas tikusi izmantota armijas vajadzībām, arī aviācijas degvielu.

"Mossack Fonseca" turpinājusi sadarboties ar vismaz vienu no Sīrijas uzņēmumiem, ar "Pangates International", arī deviņus mēnešus pēc sankciju pasludināšanas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, arī Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA