Irāna no Krievijas saņēmusi pirmās pretgaisa aizsardzības raķetes "S-300"
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pērnā gada aprīlī parakstīja dekrētu, ar kuru atļāva Irānai piegādāt "S-300", atceļot iepriekš noteikto aizliegumu.
Pasaulē
2016. gada 11. aprīlis, 17:32

Irāna no Krievijas saņēmusi pirmās pretgaisa aizsardzības raķetes "S-300"

Jauns.lv

Krievija veikusi pirmo pretgaisa aizsardzības raķešu "S-300" piegādi Irānai, pirmdien paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hoseins Džaberi Ansari.

"Mēs jau paziņojām, ka, neskatoties uz dažām izmaiņām piegāžu laikos, darījums ir izpildes procesā, un šodien man ir jāsaka, ka pirmā šīs piegādes daļa ir atrodas jau Irānā," viņa teikto citēja Irānas ziņu aģentūra "Mehr".

Ministrijas pārstāvis atklāja, ka sūtījums piegādāts pa Kaspijas jūru.

Informācijas avots Krievijas bruņojuma eksporta nozarē apstiprināja informāciju, ka Irāna saņēmusi pirmo "S-300" sūtījumu. Viņš neatklāja, cik liels sūtījums ir piegādāts, bet norādīja, ka līdz 2016.gada beigām līgums tiks izpildīts pilnībā.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pērnā gada aprīlī parakstīja dekrētu, ar kuru atļāva Irānai piegādāt "S-300", atceļot iepriekš noteikto aizliegumu.

Krievijas lēmumu toreiz nosodīja Izraēla, bet ASV pauda bažas par to. Krievija ir paziņojusi, ka šīs raķešu sistēmas Izraēlu neapdraud, jo ir domātas tikai aizsardzībai.

Aizliegums tika atcelts pēc tam, kad Irāna panāca vienošanos ar Rietumiem par tās kodolprogrammu, kas paredz pret Irānu noteikto sankciju atcelšanu.

Līgums par to, ka Krievija piegādās Irānai raķetes "S-300" 800 miljonu ASV dolāru vērtībā, tika parakstīts 2007.gadā. 2010.gada vasarā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kas noteica sankcijas pret Irānu, tostarp aizliegumu piegādāt modernu bruņojumu.

2010.gada septembrī toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par šīs rezolūcijas izpildi, kas nozīmēja iesaldēt līgumu par "S-300" piegādi.

Reaģējot uz to, Irāna vērsās Ženēvas šķīrējtiesā pret Krievijas aizsardzības rūpniecības eksporta aģentūru "Rosoboroneksport".

BNS/Foto: Vida Press