foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kāds apbedīšanas birojs nodarbojies ar blakus biznesu - cilvēku ķermeņa daļu tirgošanu
Kolorado štata apbedīšanas birojs "The Sunset Mesa Funeral Directors and Donor Services", kura šaubīgajās darbībās patlaban ielūkojas FIB.
2018. gada 13. janvāris, 07:11

Kāds apbedīšanas birojs nodarbojies ar blakus biznesu - cilvēku ķermeņa daļu tirgošanu

Kasjauns.lv

Montroses pilsētā, Kolorado štatā ASV, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pēta kādu gadījumu, kurš, vienlaikus esot satraucošs, atgādina lētas šausmu filmas scenāriju. Visa epicentrā ir vietējā apbedīšanas biroja darbinieki, kuri vienlaikus ar pamata pakalpojumu piedāvāšanu, ilgu laiku tirgojuši miroņu ķermeņa daļas, ziņo "Reuters".

Jāpiebilst, ka Kolorado štatā ķermeņa daļu tirdzniecība zinātnisko pētījumu vajadzībām apbedīšanas birojiem nav aizliegta.

Taču varasiestādes konkrēto rūpalu kontrolē ļoti pavirši, kā rezultātā šādiem miesas tirgoņiem ir daudz iespēju nepamanītiem apiet gan likuma, gan arī ētikas normas.

Pārdod zobu plombas un aizved ģimeni uz Disnejlendu

Apbedīšanas birojs “The Sunset Mesa Funeral Directors and Donor Services” nonācis FIB redzeslokā ap 2016. gadu, kad FIB nolēmis detalizētāk papētīt ģimenes uzņēmuma darbus un nedarbus.

Kopumā FIB aģenti intervējuši četrus bijušos apbedīšanas biroja darbiniekus, kuri strādājuši biroja direktores un “ķermeņu brokeres” Meganas Hessas vadībā.

Vienā no intervijām atklājies, ka darbiniekus īpaši satraukusi direktores Hessas mātes rīcība. Sieviete nodarbojās zobu izvilkšanu no miroņiem ar nolūku iegūt zelta plombas. Par šo naudu pat apmaksāts visas ģimenes brauciens uz Disnejlendu.

Aģentūrai "Reuters" neizdevās iegūt paša apbedīšanas biroja vadītāju komentāru saistībā ar šiem apgalvojumiem, taču jāpiebilst, ka Kolorado štata likumdošana principā neaizliedz šādu praksi. Mirušajiem piederošo lietu tirgošana atļauta arī apbedīšanas birojiem.

Tiesa gan, šādu biznesu (nelaiķu ķermeņa daļu, piederīgo mantu tirgošana un bēru pakalpojumi) apvienojums vienā ir ļoti neparasts. Neizdevās atrast nevienu līdzīgu komersantu visā ASV.

Apbērēt vai notirgot pa daļām?

Apbedīšanas pakalpojumu nozares veterāni norāda, ka šāda situācija ir patiesi aizdomīga, turklāt ir acīmredzams interešu konflikts. Teorētiski šāda biroja vadītājiem lielāka interese ir par daudz lielākām summām pārdot ķermeņa daļas, nevis organizēt lētas bēres.

“Šādā biznesa modeļa nav ne druskas no ētikas, kas ir būtiska mūsu nozarē,” aģentūrai "Reuters" komentēja bijušais ASV Nacionālās apbedīšanas biroju asociācijas biedrs Stīvs Palmers.

Būtiski arī tas, ka bijušie darbinieki nespēja atminēties nevienu gadījumu, kurā donoriem iepriekš būtu paziņots, ka viņu ķermeņa daļas varētu tikt pārdotas.

FIB atteicies sīkāk komentēt gan aizvadītās intervijas ar bijušajiem apbedīšanas biroja darbiniekiem, gan savus nolūkus, taču tapis zināms, ka vietējās varas iestādes kopumā saņēmušas deviņas sūdzības par “The Sunset Mesa Funeral Directors and Donor Services”, kas ir stipri virs vidējiem rādītājiem nozarē.

Cenrādis un poga “Pievienot grozam”

"Reuters" atklāj, ka ģimene savu biznesu izvērsusi arī internetā, izveidojot mājaslapu-interneta veikalu, kurā pieejamas izvēlnes un poga “Pievienot grozam”.

Tiesa gan, šīs opcijas, reizē ar norādi, ka Hessai ir doktora grāds “morga lietu zinātnē” (kas, protams, izrādījies pilnībā fiktīvs un neeksistē) pazudušas pēc tam, apbedīšanas biroja darbinieki sapratuši žurnālistu nolūkus.

Kāds tad īsti ir mirušu cilvēku ķermeņa daļu izcenojums?

Cenu lapā, kuru Hessas birojs savulaik 2013. gadā nosūtījis kādai Arizonas medicīnas laboratorijai, norādīts, ka cilvēka rumpis maksā 1000 dolārus, vēdera daļa un augšējā kāju daļa kopā maksā 1200 dolārus, galvas – 500 dolārus, ceļgals – 250 dolārus un pēda – 125 dolārus.

Bijušie darbinieki intervijās atklājuši, ka apbedīšanas biroja vadītāja reizēm izcēlusies ar dižošanos par to, cik ienesīga ir cilvēku ķermeņu tirgošana. Saskaņā ar kādas darbinieces teikto Hessa reiz mēnesī šādi nopelnījusi 40 000 dolāru. Šo skaitli aģentūrai "Reuters" gan neizdevās apstiprināt.

Reaģējot uz to, ka FIB un žurnālistu interese ap šo Kolorado apbedīšanas biroju arvien pastiprinājās, ģimene izlēma atturēties no tiešas komentāru sniegšanas žurnālistiem un visus jautājumus regulāri pārvirza saviem advokātiem.