foto: EPA
Trampa "absurdie tvīti" musinājuši irāņus uz protestiem
Pasaulē
2018. gada 4. janvāris, 07:22

Trampa "absurdie tvīti" musinājuši irāņus uz protestiem

LETA

Irāna trešdien paziņoja, ka ASV "ir pārkāpušas visas robežas" starptautiskajās attiecībās, paužot atbalstu protestiem pret Irānas valdību, un ASV prezidenta Donalda Trampa "absurdie tvīti" musinājuši irāņus iesaistīties šajos protestos.

Vardarbīgi protesti Irānā pret valdošo islāma režīmu

Protesti sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā un sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien ...

gallery icon
20

Irānas vēstnieks ANO Golamali Hošru sūdzējās par šādu ASV rīcību vēstulē ANO Drošības padomes prezidējošajai valstij Kazahstānai.

Vēstulē teikts, ka Tramps un ASV viceprezidents Maiks Penss publicēja "daudzus absurdus tvītus", kas "musināja irāņus iesaistīties graujošās darbībās".

ASV, kas šajā vēstulē tiek apsūdzētas par iejaukšanos "groteskā veidā Irānas iekšējās lietās", vēl nav atbildējušas uz šo vēstuli.

Tramps vairākos tvītos ir atbalstījis Irānas protestētājus un minējis Irānu kā korumpētu un neveiksmīgu valsti.

Irānā pret valdību vērstajos protestos, kas pēdējās dienās satricināja valsti, ir gājis bojā vismaz 21 cilvēks un aizturēti vairāki simti.

Irānas Revolucionārās gvardes komandieris Muhameds Ali Džafars trešdien paziņoja, ka šie protesti un nekārtības ir gandrīz beigušies, un tajos piedalījušies tikai aptuveni 15 000 cilvēku.

Irānā protesti sākās pagājušo ceturtdien Mešhedā. Sākumā tie bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanēja arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Vietām protestētāji uzbruka valdības ēkām un policijas iecirkņiem.