Pasaulē
2016. gada 13. aprīlis, 23:13

Lietuvas un Krievijas dubultpilsonim Kaļiņingradā piespriež cietumsodu par valsts nodevību

Jauns.lv

Kaļiņingradas apgabala tiesa valsts nodevībā apsūdzētajam Lietuvas un Krievijas dubultpilsonim Jevgēņijam Mataitim piespriedusi 13 gadu cietumsodu, tiesas zālē uzzināja aģentūra "Interfax".

Tiesa atzina Mataiti par vainīgu pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par valsts nodevību. Viņam piesprieda 13 gadus stingra režīma kolonijā, kā arī atņēma rezerves trešā ranga kapteiņa militāro pakāpi. Tāpat tiesa viņam piesprieda 200 tūkstošu rubļu (2700 eiro) sodanaudu.

Krimināllietas izskatīšana notika slēgtā prāvā.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Sabiedrisko sakaru centrs iepriekš pavēstīja, ka 1977.gadā dzimušo Mataiti, kurš pastāvīgi dzīvoja Lietuvas galvaspilsētā Viļņā ar sievu un diviem nepilngadīgiem bērniem, FDD aizturēja 24.jūnijā Kaļiņingradas apgabala Sovetskas pilsētā uz aizdomu pamata par valsts nodevību, un Mataitis esot atzinies.

FDD paziņoja, ka Mataitis Lietuvas Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta (militārās izlūkošanas) uzdevumā apzināti vācis ar Krievijas bruņotajiem spēkiem saistītu militāro informāciju, kuras nonākšana ārzemēs "varēja nodarīt nopietnu kaitējumu valsts aizsardzības spējām".

Mataitim vēlāk tika izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Maijā Krievijā tika aizturēts Lietuvas specdienestu darbinieks Aristīds Tamošaitis, kuru Krievijā tur aizdomās par spiegošanu. Arī viņam ir noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

LETA