Sīrijas parlamenta vēlēšanās uzvar Asada partija
Vēlētājas pie balsošanas urnām.
Pasaulē
2016. gada 17. aprīlis, 16:51

Sīrijas parlamenta vēlēšanās uzvar Asada partija

Jauns.lv

Sīrijā režīma kontrolētajos apgabalos 13.aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi prezidenta Bašara al Asada partija un tās sabiedrotie, sestdien paziņojusi nacionālā vēlēšanu komisija.

Vēlēšanās par 250 vietām parlamentā sacentās aptuveni 3500 kandidāti un Asada partijas uzvara bija sagaidāma.

Sīrijas opozīcija vēlēšanas boikotēja, uzskatot tās par farsu.

Asada partijas “Baath” un tās sabiedroto koalīcija "Nacionālā vienotība" izcīnīja 200 vietas parlamentā, liecina vēlēšanu komisijas publiskotie dati.

Komisijas vadītājs paziņoja, ka vēlēšanās piedalījušies vairāk nekā pieci miljoni vēlētāju.

ANO jau paziņojusi, ka vēlēšanu rezultātus neatzīs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

ANO organizētās miera sarunas starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un Sīrijas opozīciju sākās Ženēvā 14.martā.

24.martā sarunās tika izsludināta pauze, un tās atsākās 11.aprīlī. Ideālā variantā tām jānoved pie politiskā pārejas posma, jaunas konstitūcijas pieņemšanas un jaunām prezidenta un parlamenta vēlēšanām līdz 2017.gada septembrim.

LETA/Foto: AFP/LETA