Fantastisks atradums Anglijā. Privātmājas pagalmā uzietas seno romiešu villas atliekas. FOTO
Nieka 18 metrus no privātmājas uzietas 2000 gadus veca seno romiešu villas atliekas, kuras izcili saglabājušās.
Pasaulē
2016. gada 18. aprīlis, 12:33

Fantastisks atradums Anglijā. Privātmājas pagalmā uzietas seno romiešu villas atliekas. FOTO

Jauns.lv

Anglijā privātmājas pagalmā liekot pazemes elektrības kabeļus, ir atrastas seno romiešu villas atliekas, vēsta ASV ziņu aģentūra UPI.

Villa bija uzcelta ap mūsu ēras 220.gadu, un tās pirmajā stāvā bijušas vismaz 20 istabas. Tās atliekas tika atrastas zem 17.gadsimtā celtas mājas pagalma pie Viltšīras grāfistes Tisberijas pilsētas.

Šis atradums tika atsegts, veicot astoņas dienas ilgus arheoloģiskos izrakumus, kurus finansēja organizācija “Vēsturiskā Anglija” (“Historic England”) un vietējais Solsberijas muzejs.

Minētās organizācijas arheologs Deivids Robertss atzina, ka pēdējos gados šis ir pirmais gadījums, kad atrasta izcili saglabājusies apjomīga romiešu villa, kas vairāk nekā 1500 gadus nav bijusi postīta lauksaimnieciskā darbībā. Tā dod unikālu iespēju izprast romiešu un pēcromiešu laikmeta Lielbritāniju.

Villas atliekas tika atrastas, kad namīpašnieks Lūks Ērvins pārbūvēja vecu šķūni un mēģināja to pievienot elektrotīklam. Pēc neilgas rakšanas viņš atrada grīdas mozaīku 46 centimetrus zem zemes un pavēstīja par šo atradumu arheologiem.

Arheoloģisko izrakumu gaitā tika atraktas sienas, un tiek lēsts, ka villa bijusi trīs stāvus augsta un vairāk nekā 90 metrus gara. Tika atrastas arī monētas, rotaslietas, dzīvnieku kauli un austeru čaulas, kas liecina par villas iemītnieku turību.

Eksperti arī konstatēja, ka kaste, kur Ērvins audzēja ģerānijas, patiesībā ir antīks bērna zārciņš.

BNS/Foto: Ekrānuzņēmums no video