Kanāda jau nākamgad legalizēs marihuānu
No 35 miljonus lielā Kanādas iedzīvotāju kopskaita miljons jau tagad regulāri smēķējot zālīti.
Pasaulē
2016. gada 20. aprīlis, 20:57

Kanāda jau nākamgad legalizēs marihuānu

Jauns.lv

Kanāda nākamgad veiks pasākumus marihuānas legalizēšanai, trešdien paziņoja veselības ministre Džeina Filpota.

Uzstājoties ANO Ģenerālās asamblejas īpašajā sanāksmē, kas bija veltīta narkotiku problēmām, viņa piebilda, ka attiecīgs likumprojekts tiks iesniegts parlamentam 2017.gada pavasarī.

"Lai gan šī iecere met izaicinājumu daudzās valstīs pastāvošajam "status quo", mēs esam pārliecināti, ka tas ir labākais veids, kā pasargāt mūsu jaunatni, vienlaikus gādājot par sabiedrisko drošību," norādīja Filpota.

Starp iemesliem, kas kalpo par pamatu "zālītes" aizlieguma atcelšanai, viņa minēja Kanādas un citu valstu likumus, kas kriminalizē marihuānas lietošanu un ir pārāk bargi un neefektīvi.

Par pirmo valsti, kas pilnībā legalizēja marihuānu, 2013.gadā kļuva Urugvaja, bet Kanāda varētu kļūt par pirmo starp G7 grupas loceklēm.

Premjerministrs Džastins Trudo uzdevis Toronto policijas priekšniekam Bilam Blēram izstrādāt noteikumus par marihuānas izplatīšanu, kas varētu sākt darboties pēc šīs narkotikas legalizācijas.

2013.gadā Trudo atzina, ka piecas vai sešas reizes dzīvē pats smēķējis "zālīti", tostarp kādā ballītē ar draugiem pēc ievēlēšanas parlamentā.

Viņš arī atzina, ka viņa nelaiķa brālim Maiklam īsi pirms viņa nāves 1998.gadā draudējusi kriminālvajāšana par niecīga marihuānas daudzuma glabāšanu.

Premjers arī atzina, ka tas ir ietekmējis viņa lēmumu par marihuānas legalizēšanu.

Pamatojoties uz 2014.gadā veikta pētījuma rezultātiem, tiek lēsts, ka no 35 miljonus lielā Kanādas iedzīvotāju kopskaita miljons regulāri smēķē "zālīti".

Savukārt saskaņā ar trešdien publicētajiem aptaujas rezultātiem marihuānas glabāšanas un lietošanas legalizāciju atbalsta divas trešdaļas kanādiešu.

LETA, AFP/ Foto: Shutterstock