Ventā nevar atrast ģimenes ārstu, kas strādātu par 1300 eiro uz rokas. Piesakās tikai afgāņu bēglis
2017. gada 8. novembris, 07:13

Ventā nevar atrast ģimenes ārstu, kas strādātu par 1300 eiro uz rokas. Piesakās tikai afgāņu bēglis

Kasjauns.lv

Venta ir maza pilsētiņa Lietuvā, Akmenes rajonā, tikai dažu desmitu minūšu braucienā no Latvijas robežas. Pilsētā mīt apmēram 3000 cilvēku, un tai šobrīd ir vajadzīgs ģimenes ārsts. Vietējā ambulance internetā ievietoja sludinājumu par vakanci, norādot arī algu, taču daktera meklējumi nav vainagojušies ar panākumiem, raksta kaimiņvalsts "Delfi".

Nelielā Ventas pilsētiņa Lietuvā izveidojās pēc Otrā pasaules kara kā strādnieku ciemats - tur ražoja celtniecības materiālus. Kad apvienoja Bauskas un Purvju ciemus, radās apdzīvota vieta. Pilsētas tiesības Venta ieguva 1995.gadā.

Ventas ambulance sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja darba sludinājumu par vakantu ģimenes ārsta vietu.

Vēstījumā bija īpašas prasības, proti, tika norādīts, ka pilsētiņā gaida "jaunu, ambiciozu cilvēku, kurš nebaidās no grūtībām, sapņo par neatkarību un brīvību profesionālajā jomā". Piedāvāts konkurētspējīgs atalgojums, kas, kā vēlāk noskaidrojās, ir 1300 eiro neto jeb uz rokas.

Sludinājumā minēts, ka alga ir lielāka nekā vidējā ģimenes ārsta alga Lietuvā. Tāpat sludinājuma autori norādīja, ka gadījumā, ja darbinieks noslēdz 5 gadu līgumu un pārceļas uz dzīvi Akmenē, viņš saņems bonusus, kas paredz "pārcelšanās paketi" - bezmaksas izmitināšanu. Vēl lielāki labumi gaida ārstus, kuru dzīvesbiedrs arī ir mediķis, un uz Akmeni pārceļas visa ģimene. Aicinājumā cita starpā norādīts arī jūras tuvums, kā arī fakts, ka Rīgas kultūras dzīve ir nepilnu 2 stundu brauciena attālumā. Ambulance arīdzan piemetina, ka dzīve Ventā ir lēta, nav nekādu rindu bērnudārzos, skola ir laba, turklāt apkārt daudz mežu ar sēnēm un ogām, bet Ventas upē labi ķeras zivis.

Izklausās pēc cilvēka cienīgas dzīves, taču...

Sludinājumam, ko "Facebook" publicēja Ventas ambulance, atsaucās tikai viens vienīgs cilvēks. Un tas pat bija bēglis no Afganistānas. Viņa ārsta sertifikāts gan neder darbam Lietuvā.

Ambulances direktors Marijus Lopaitis teic, ka pagaidām nav izdevies atrast tik vajadzīgo darbinieku. "Protams, ka ārstu trūkst. Mēs esam perifērijā, taču jaunieši, jaunie dakteri, izvēlas doties uz ASV. Tie ārsti, kuri mums ir, noveco. Mums Ventas ambulancē ir divi ģimenes ārsti, bet viena šobrīd devusies bērna kopšanas atvaļinājumā. Paliek viens. Bet kas notiks, ja viņš, piemēram, saslimst?"

Lopaitis spriež, ka tādā gadījumā nāktos visus pacientus sūtīt uz Jaunakmeni. Pacientu skaits Ventā ir 3010.

Viņa vadītājā doktorātā vispār ir tikai viens ārsts, viens zobārsts un viena akušiere, kura var pieņemt dzemdības.

Strādājošo trūkst visā Akmenes rajonā, ne tikai medicīnā. Tomēr medicīna ir joma, kas nevar gaidīt un nevar riskēt ar darba roku trūkumu - uz "spēles" tomēr cilvēku veselība un dzīvība. Ventas ambulances šefs runājis ar Viļņas kolēģiem, kuri pauduši šoku par 1300 eiro algu - tādas nesaņem pat galvaspilsētā -, taču Lopaitis norādījis, ka darbs perifērijā krietni atšķiras no standarta. Viņš uzskata, ka Lietuvas Veselības ministrijai būtu jānosaka par pienākumu iedzīvotājiem strādāt savos reģionos. 

"Valsts ieguldīja šajos profesionāļos, bet viņi aiziet ārvalstu tirgum," saka direktors. Lopaitis pats 15 gadus dzīvoja un strādāja Rīgā, bet pēdējos trīs gadus mīt viensētā Akmenē un ar dzīvi laukos ir apmierināts, neko nenožēlo: "Mēs priecājamies par to katru dienu. Nezinu, varbūt esam vecmodīgi? Bet te tik tiešām ir savi plusi," par dzīvi un darbu Akmenes mazpilsētā Ventā teic ambulances direktors.