foto: REX/ Vida Press
Policija pārpratusi Madsena versiju par notikušo; zviedru žurnālistes nāve joprojām miglā tīta
Zviedru žurnāliste Kima Valla.
Pasaulē
2017. gada 2. novembris, 15:10

Policija pārpratusi Madsena versiju par notikušo; zviedru žurnālistes nāve joprojām miglā tīta

Kasjauns.lv

Dānijas policija veikusi korekcijas iepriekš paustajā informācijā, ka dāņu uzņēmējs un pašdarinātās zemūdenes īpašnieks apgalvojis, ka zviedru žurnāliste Kima Valla mirusi uz viņa zemūdenes klāja pēc saindēšanās ar tvana gāzi (oglekļa monoksīdu). 

Kopenhāgenas policijas inspektors Jens Mollers trešdien, 1. novembrī, paskaidrojis, ka iepriekš izskanējusī versija, ka Valla varētu būt mirusi no saindēšanās ar tvana gāzi, neesot patiesa. Proti, Pīters Masens neesot izteicis šādu versiju un joprojām noliedz savu saistību ar žurnālistes nāvi, vēsta "The Local". 

foto: AFP
Kopenhāgenas policijas inspektors Jens Mollers.

Pašdarinātās zemūdenes īpašnieka advokāte televīzijā paudusi, ka viņas klienta stāsts ir kļūdaini interpretēts. “Mans klients patiešām nezina, kā zviedru žurnāliste Kima Valla nomira,” atzina Madsena advokāte Betina Engmarka.  

“Esmu bijusi klāt policijas nopratināšanā, esmu izlasīju visus lietas materiālus, un mans klients nekad nav atzinis, ka zinātu jebko par šīs sievietes nāvi,” sacījusi Engmarka.

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

gallery icon

Madsens nopratināšanas laikā esot stāstījis, ka Valla atradusies zemūdenes salonā, kamēr viņš pats zemūdenes tornī virs ūdens, kad gaisā izplūdusi tvana gāze, taču viņš neesot apgalvojis, ka gāze bijusi par iemeslu Vallas nāvei.

Izmeklētājiem joprojām nav skaidrs Kimas Vallas nāves iemesls, kaut arī veikta autopsija, kurā atklātas durtas brūces ribu un dzimumorgānu apvidū. 

Mirušās Kimas Vallas piemiņas pasākums

Žurnālistes Kimas Vallas piemiņas pasākums un vienlaikus arī fonda dibināšanas sarīkojums.

gallery icon

Kasjauns.lv jau iepriekš rakstīja, ka Madsens tiesā mainījis savu versiju par notikušo, apgalvojot, ka zviedru žurnāliste mirusi pēc saindēšanās ar oglekļa monoksīdu. 

Viņš atzinis, ka sadalījis viņas ķermeni vairākās daļās, taču pie Vallas nāves viņš neesot vainojams. Valla jau bijusi mirusi, kad viņas Madsens viņas ķermeni iemetis jūrā. 

Sākotnēji dāņu uzņēmējs apgalvoja, ka žurnālistes nāvi izraisījis zemūdenes lūkas vāks, kas uzkritis uz viņas galvas, tomēr autopsijā nav fiksēti galvaskausa lūzumi, kas izslēdz šādu versiju. Tā vietā brūces konstatētas uz sievietes ribām un dzimumorgānu apvidū. 

Pīters Madsens jau vairākkārt mainījis savu liecību par notikušo. 

Atgādinām, ka Madsens tika aizturēts neilgi pēc tam, kad Dānijas ūdeņos atrastas zviedru žurnālistes Kimas Vallas mirstīgās atliekas, precīzāk, rumpis bez galvas, kājām un rokām. Pēc tam, kad sievietes ķermenis tika atrasts, kriminālistikas pārbaudē apstiprinājies, ka viņas galva, rokas un kājas pirms iemešanas jūrā atdalītas ar nodomu.  

Par ko ir stāsts?

Augustā ūdenī netālu no Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas tika atrasts sievietes ķermenis, precīzāk, sievietes rumpis bez galvas, kājām un rokām.

Pēcāk Kopenhāgenas policija paziņoja, ka jūrā atrastais ķermenis identificēts, un tā ir pazudusī 30 gadus vecā žurnāliste Kima Valla.

Žurnāliste pazuda pēc tam, kad iekāpa pasaulē lielākajā pašdarinātajā zemūdenē “Nautilus”, kopā ar tās izgudrotāju un īpašnieku, zviedru miljonāru Pīteru Madsenu. 40 tonnas smagā un 18 metru garā zemūdene nogrima pusstundu vēlāk. 

Zemūdenes īpašnieks arestēts uz aizdomu pamata par sievietes slepkavību. Pēcāk Madsens tiesā atzinis, ka “apglabājis” žurnālisti jūrā, pēc tam, kad sieviete mirusi uz klāja incidenta laikā.