foto: Vida Press
Ja viņa ķeras klāt, galvas ripo. Rumānijā korumpantus no amatiem gāž pieticīgā Laura Kovesi
Rumānijā ir sajūsmā par šo dāmu - gada laikā 1000 kriminālprocesu par kukuļu ņemšanu un došanu valsts pārvaldē.
2017. gada 12. oktobris, 06:54

Ja viņa ķeras klāt, galvas ripo. Rumānijā korumpantus no amatiem gāž pieticīgā Laura Kovesi

Kasjauns.lv

Rumānijā šī sieviete bauda līdzīgu tautas mīlestību kā Latvijā savulaik KNAB iespaidīgo aizturēšanu iniciatore Juta Strīķe vai Inguna Sudraba valsts kontrolieres gaitu sākumposmā. 44 gadus vecā rumāniete Laura Kovesi ir prokurore un šobrīd rumāņu nācijas varone. Viņa valstī apkaro korupciju, un dara to ar iespaidīgiem panākumiem.

Laura Kovesi dzīvo no algas līdz algai un viņas īpašumā ir tikai viens dzīvoklis - 55 kvadrātmetru liels, un tas pats ņemts kredītā. 44 gadus vecās sievietes dzīve ir darbs - viņa jau vairākus gadus cīnās ar milzīgo korupciju Rumānijā. Pagājušajā gadā vien pēc viņas iniciatīvas tikušas ierosinātas 1000 krimināllietas uz aizdomām par kukuļdošanu un kukuļņemšanu, tostarp viņas nežēlastībā kritis arī Rumānijas eksprezidenta Trajana Besesku brālis.

Rumānijas prokurore Laura Kovesi

Rumānijā šī sieviete bauda līdzīgu tautas mīlestību kā Latvijā savulaik KNAB iespaidīgo aizturēšanu iniciatore Juta Strīķe vai Inguna Sudraba valsts ...

gallery icon

Besesku bija tas, kurš Kovesi 2013.gadā iecēla amatā prokuratūrā. Reaģējot uz Eiropas Savienības spiedienu saistībā ar augsto korupcijas līmeni Rumānijā, viņš izveidoja īpašu nodaļu valsts prokuratūrā, kuras uzdevums bija apkarot kukuļošanu varas gaiteņos. Līdzīga iestāde Latvijā ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Par tās vadītāju izraudzījās Lauru Kovesi, kura jau apmēram astoņus gadus bija nostrādājusi Rumānijas Augstākajā tiesā.

Starptautiskās organizācijas jau ilgstoši norādīja uz korupcijas apmēriem Rumānijā. Arī "Transparency International" ikgadējā Korupcijas uztveres indeksā atzīmē, ka Rumānijā šī liga ir nopietna un izplatīta. Indeksa dati par 2016.gadu liecina, ka Rumānija ierindojas 57.vietā, apsteidzot arī Latviju, Lietuvu, Igauniju un Gruziju. 

Tomēr 2013.gadā korupcijas uztveres indeksā Rumānija atradās 69.vietā. Triju gadu laikā situācija krietni uzlabojusies, un tas lielākoties ir Lauras Kovesi nopelns, norāda "The Guardian".

Kas ir varenā Laura

Kad eksprezidents Traijans Besesku amatā iecēla valstī jaunāko ģenerālprokurori, viņš droši vien nespēja iedomāties, ar kādu vēzienu jaunā piemīlīgā sieviete strādās. Ka pēc dažiem gadiem uz apsūdzēto sola rindā rindosies tūkstošiem augstu amatpersonu  - sākot no pilsētu mēriem, iestāžu vadītājiem, līdz pat viņa paša miesīgam brālim, kurš arī tiek apsūdzēts koruptīvos darījumos.

Kovesi dzimusi Transilvānijā. Viņas tēvs bija jurists, strādāja prokuratūrā, tāpēc likumsakarīga bija arī meitas profesionālā izvēle. Kovesi ir 1,80 metru gara un jaunībā spēlējusi Rumānijas sieviešu basketbola izlasē, un vēlāk savu sportistes stūrgalvību un vēlmi uzvarēt likusi lietā cīņā ar noziedzniekiem. Jau karjeras sākumā Kovesi strādāja, apkarojot tieši organizēto noziedzību. 

2006.gadā viņa kļuva par prokurori Augstākajā tiesā, bet 2013.gadā tika iecelta par valstī galveno prokurori cīņā ar korupciju.

Viņa tiek raksturota kā klusa un pieticīga sieviete. Kovesi amatpersonas deklarācija rāda, ka viņai nekas nepieder, atskaitot hipotēkā ņemtu nelielu dzīvoklīti. Kovesi ir šķīrusies; viņa bija precējusies laika posmā no 2002.-2007.gadam. Bērnu Laurai nav.

Labo darbu liste

Britu "The Guardian" norāda, ka šai dāmai ir "krampis", lai cīnītos ar korupciju Rumānijā visos līmeņos. Izmeklēšana ritot raiti un drīz vien kukuļņēmēji un devēji tiek apsūdzēti. Notiesājošu spriedumu pagaidām nav tik daudz kā uzsākto lietu, jo šis process prasa izmeklēšanas laiku - kā jau jebkurā demokrātiskā valstī.

2015.gadā Laura Kovesi vērsās pret Bukarestes mēru Sorinu Opresku, vainojot viņu 25 000 eiro kukuļa pieņemšanā; divu gadu laikā, esot mēra amatā, Opresku it kā bijis noteicis 10% tā dēvēto "otkatu" jeb naudas guvumu no visiem darījumiem, ko Bukarestes vietvara veikusi. Pērnā gada decembrī Sorins tika apcietināts.

Vienlaikus Kovesi atvēra lietu pret tobrīd valdošo premjeru Viktoru Ponti. Politiķi apsūdzēja par nodokļu nemaksāšanu un naudas atmazgāšanu laikā, kad viņš vēl bija advokāts, nevis premjers.

Ponti premjera amatu zaudēja pēc tam, kad naktsklubā "Colectiv" Bukarestē izcēlās ugunsgrēks, paņemot 67 cilvēku dzīvības un 147 cilvēkus ievainojot. Premjers atkāpās pats. 

2016.gadā Laura Kovesi tiesai nodevusi lietas pret apmēram 1200 valsts aparātā strādājošām personām, kuras viņa tur aizdomās par kukuļošanu, piesavināšanos un citām nelikumīgām darbībām. Viņa kopumā apsūdzējusi 3 ministrus,  11 deputātus, 47 pilsētu mērus un 21 valsts uzņēmumu amatpersonu.

Viņu vidū arī pieminētais eksprezidenta brālis Mirča Besesku, kuru Kovasi vaino par kukuļa pieņemšanu apmaiņā pret kāda ieslodzītā izlaišanu no cietuma.

Tauta par prokurori ir sajūsmā

Lielākā daļa rumāņu atbalsta Lauras Kovesi darbības, jo korupcija Rumānijas augstākajos ešelonos daudziem šķiet tāda sērga, ka spēj pat pulcēt cilvēkus protestiem. Vienā no pēdējiem tautas sabuntošanās protestiem februārī piedalījās 250 000 cilvēku. 

Šis protests bija plašākais pēdējo 25 gadu laikā, un spēja mainīt pat likumu, proti, tika panākts, ka atceļ likumu par nesodāmību gadījumā, ja valstij nodarīts materiāls kaitējums. 

Kovesi metodes

Tomēr ne visi ir apmierināti ar Lauras Kovesi darbošanos. Viņai tiek pārmests, ka dāma savā amatā izmanto neatļautas metodes, piemēram, nesankcionētas iestāžu un amatpersonu sarunu noklausīšanos.

Prokurore pati to noliedz, - viņa darbojoties tikai ar tiesnešu sankcijām veikt konkrētas darbības. Viņas darba metodes apstiprinot arī priekšniecība Eiropas Savienības gaiteņos, ar kuriem viņa sadarbojas korupcijas apkarošanā. 

Pati Kovesi paudusi, ka viņas mērķis nav speciāli iesēdināt cietumā vai visas Rumānijas amatpersonas; viņas mērķis ir - lai valstī visi saprot, ka lietas var kārtot arī bez kukuļiem. Ja tā notiks, viņa savu misiju jutīsies paveikusi.

Rumānijā tauta protestē pret valdību

gallery icon