Pasaules Ebreju kongress pārmet "YouTube" neonacistu video nebloķēšanu
Pasaules Ebreju kongresa pārstāvis norādīja, ka citas grupas dziesmas un "tūkstošiem citu neonacistu grupu klipu" joprojām ir pieejami "YouTube".
Pasaulē
2016. gada 2. maijs, 21:39

Pasaules Ebreju kongress pārmet "YouTube" neonacistu video nebloķēšanu

Jauns.lv

Pasaules Ebreju kongress pirmdien pārmetis vietnes "YouTube" Vācijas nodaļai neonacistu neapturēšanu no "YouTube" izmantošanas antisemītisku video izplatīšanai.

Pasaules Ebreju kongress nosūtījis "YouTube" māteskompānijas "Google" Vācijas nodaļas vadītājam vēstuli, kurā pieprasīta apņēmīgāka rīcība, lai izdzēstu nelegālos materiālus, kuros slavināts Ādolfs Hitlers un holokausts.

"Kāpēc "Google" nelokāmi atsakās spert soļus pret rasistisku un antisemītisku materiālu izplatīšanu savās platformās?" teikts vēstulē.

"Vai jūs tiešām ticat, ka vārda brīvība aizsargā dziesmas, kurā slavinātas vai kūdīts uz ebreju masu slepkavībām?" jautāts Pasaules Ebreju kongresa vēstulē.

Konkrēti vēstulē minēta grupas "Kommando Freisler" dziesma "In Belsen", kas bija plaši pieejama "YouTube", lai gan Vācijā tā ir aizliegta un grupas locekļiem 2009.gadā tika piespriests nosacīts cietumsods par kūdīšanu uz rasu naidu.

Pasaules Ebreju kongress norādījis, ka bijušajā Bergenes-Belzenes koncentrācijas nometnē ierīkotā memoriāla direktors jau pagājušajā gadā vēstulē lūdzis nobloķēt "In Belsen", bet nav saņēmis nekādu atbildi uz vēstuli. Tomēr pēc raksta par vēstuli izdevumā "Bild" sestdien daudzas, bet ne visas "In Belsen" versijas no "YouTube" izņemtas.

Pasaules Ebreju kongresa pārstāvis norādīja, ka citas grupas dziesmas un "tūkstošiem citu neonacistu grupu klipu" joprojām ir pieejami "YouTube".

"Acīmredzams, ka "Google" un "YouTube" neattiecas nopietni pret šo lietu," norādīja kongresa preses pārstāvis, piebilstot, ka pat gadījumos, kad uz šādiem video tiek norādīts, paiet ilgs laiks, līdz tie tiek bloķēti.

"Ja es ievietotu kaut ko no Adeles vai Teiloras Sviftas, varu saderēt, ka tas pazustu pāris stundu laikā," viņš piebilda, norādot uz kompānijas nopietno nostāju attiecībā uz autortiesību pārkāpumiem.

"YouTube" Vācijas nodaļas pārstāvis paziņoja, ka uzņēmumam ir skaidras vadlīnijas par naida runas aizliegšanu un saturu, kas kūda uz rasu naidu, un visi video, kas pārkāpj šīs vadlīnijas, tiek aizvākti, tiklīdz par tiem tiek ziņots.

Visi video, kas minēti Pasaules Ebreju kongresa vēstulē, līdz pirmdienas pēcpusdienai tika no "YouTube" izņemti.

"Kommando Freisler" dziesma "In Belsen" - video: LETA/Foto: Vida Press