foto: EPA/LETA
Bundestāga vēlēšanās piedalīsies rekordliels partiju skaits
Septembrī gaidāmajās Vācijas Bundestāga vēlēšanās startē rekordliels partiju skaits.
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 23:44

Bundestāga vēlēšanās piedalīsies rekordliels partiju skaits

LETA

Septembrī gaidāmajās Vācijas Bundestāga vēlēšanās startē rekordliels partiju skaits, un pieteiktie 42 kandidātu saraksti liecina par pieaugošo sabiedrības iesaisti politikā, otrdien paziņojis federālais vēlēšanu pārraugs Dīters Zārreiters.

16 no partijām, kas iesniegušas savus kandidātu sarakstus Bundestāga vēlēšanām, piedalās pirmo reizi, pavēstīja Zārreiters, piebilstot, ka šī gada vēlēšanās startē vislielākais partiju skaits kopš Vācijas atkalapvienošanās 1990.gadā.

"Tas ir pretrunā ar vispārējo priekšstatu par pilsoņu vilšanos politikā," uzsvēra amatpersona. "Man šī politiskā gaisotne ir zīme, ka 2017.gadā var turpināties vēlēšanu aktivitātes pieauguma tendence."

Ja 2009.gada Bundestāga vēlēšanās pie balsošanas urnām devās 70,8% balsstiesīgo vāciešu, tad 2013.gadā vēlētāju aktivitāte sasniedza jau 71,5%.

Kopumā cīņā par Vācijas parlamenta apakšpalātas deputātu vietām iesaistījušies 4828 kandidāti, par vairāk nekā 400 pārsniedzot 2013.gadā reģistrēto kandidātu skaitu.

Viņi pārstāv visu politisko spektru, sākot ar kreisajiem ekstrēmistiem un beidzot ar galēji labējiem. Viņu vidū ir gan tie, kas iestājas par veģetāriešu un vegānu tiesībām, gan tie, kas pārstāv dzīvnieku tiesību aizstāvjus vai hip-hopa cienītājus, gan tādi, kas iestājas par lielāku garīgumu politikā.

Jaunākā starp kandidātiem ir Florisa Bēra, kas pārstāv antipolitikas un parodiju partiju "Die Partei" ("Partija"). Viņa kļūs 18 gadus veca tikai pašā vēlēšanu priekšvakarā.

Savukārt vecākā kandidāte ir 89 gadus vecā bijusī rakstniece un aktrise Barbara Ritinga, kas startē "V-Partei3" sarastā. Šī partija iestājas par pārmaiņām, veģetāriešiem un vegāniem (Veränderung, Vegetarier und Veganer).

Vienīgā reize pēc Vācijas atkalapvienošanās, kad vēl lielāks pretendentu skaits startēja Bundestāga vēlēšanās, bija 1998.gadā. Toreiz kandidātu skaits pārsniedza 5000.

No 61,5 miljona vāciešu, kam būs tiesības 24.septembrī doties pie balsošanas urnām, trīs miljoni būs tādu, kam šī iespēja dota pirmo reizi.

Taču izšķiroša ietekme šajās vēlēšanās būs gados vecajiem pilsoņiem. Jau 2013.gadā to vēlētāju skaits, kas pārkāpuši 60 gadu slieksmi, bija aptuveni trešdaļa, tas ir, divtik kā 30 gadu vecumu nesasniegušo vēlētāju skaits.

Savukārt tie vēlētāji, kas ir vecumā no 30 līdz 59 gadiem pārstāv gandrīz pusi no elektorāta.

Proporcionāli vislielākais sieviešu skaits atrodams "zaļo" kandidātu sarakstā, kurā daiļo dzimumu pārstāv 46,9% pretendentu.

Savukārt proporcionāli sieviešu ir vismazāk pašreizējās kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartijas – Kristīgi sociālās savienības (CSU) – sarakstā – tikai 22,2%.

Tēmas