foto: Reuters/Scanpix/LETA
Polijā uzsākta kriminālizmeklēšana pret Valensu
Virkne vēsturnieku uzskata, ka Valensa komunistiskā režīma laikā ir sadarbojies ar bēdīgi slaveno Drošības dienestu (SB).
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 20:54

Polijā uzsākta kriminālizmeklēšana pret Valensu

LETA

Polijas nacionālās atmiņas institūta (IPN) izmeklēšanas nodaļa, ierosinājusi kriminālprocesu pret leģendārās arodapvienības "Solidaritāte" kādreizējo līderi Lehu Valensu par "apzināti nepatiesu liecību sniegšanu", otrdien ziņo Polijas Radio.

Kriminālprocess saistīts ar pirmā atjaunotās Polijas prezidenta liecībām, kuras viņš sniedzis saistībā ar komunistiskā marionešu režīma slepenpolicijas aģenta "Boleka" lietu.

Kā ziņots, virkne vēsturnieku uzskata, ka Valensa komunistiskā režīma laikā ir sadarbojies ar bēdīgi slaveno Drošības dienestu (SB).

Pagājušā gada februārī IPN publiskoja slepenus dokumentus, kas pēc komunistiskā režīma bijušā iekšlietu ministra ģenerāļa Čelsava Kiščaka nāves 2015.gadā tika atrasti viņa mājā.

Starp dokumentiem ir arī "Boleka" personīgā lieta, kas satur viņa apņemšanos sadarboties ar SB, atskaites un kvītis par naudas saņemšanu, ko parakstījis Valensa.

Pēc dokumentu publiskošanas Valensa paziņoja, ka viņš neko nav parakstījis, taču Krakovas Tiesu ekspertīzes institūts vēlāk atzina, ka vairāk nekā 50 dokumenti, kas datēti laikā no 1970. Līdz 1976.gadam, tomēr ir īsti un ka tos parakstījis Valensa.

IPN izmeklēšanas nodaļas vadītājs Andžejs Pozorskis pavēstīja, ka izmeklēšana attiecoties arī uz citām lietām, kurās bijušais prezidents sniedzis liecības, apgalvojot, ka nav sadarbojies ar SB un nav par to saņēmis atalgojumu.

Kriminālprocess ierosināts 29.jūlijā pēc Ģenerālprokuratūras norādījuma.

Tēmas