foto: Twitter.com
Pasaulē atkal sācies masīvs kiberuzbrukums; tas skāris arī Lietuvu
Aina no "Rost" lielveikala Harkovā. Šādi izskatās inficēto datoru ekrāni.
Pasaulē
2017. gada 27. jūnijs, 17:25

Pasaulē atkal sācies masīvs kiberuzbrukums; tas skāris arī Lietuvu

Kasjauns.lv / LETA

Hakeri otrdien izvērsuši kārtējo Eiropas mēroga kiberuzbrukumu, kurā līdz šim īpaši smagi cietusi Ukraina.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzbrukums sākās ap plkst.14 pēc Latvijas laika, un sākotnēji tam bija pakļauti Ukrainas un Krievijas uzņēmumi, bet pēc tam tas sāka izplatīties arī Rietumeiropā un citviet pasaulē

Cietusi arī Lietuva

Kiberuzbrukums skāris arī Lietuvu, no kurienes tiek ziņots par vairākiem gadījumiem, kad datori cietuši no izspiedējvīrusa.

"Tā ir "WannaCry" vīrusa versija. Mēs, Lietuvā, esam saņēmuši vairākus ziņojumus un tos pārbaudām," pavēstīja Sakaru regulācijas dienesta departamenta direktors Rītis Rainis.

Viņš atteicās nosaukt uzņēmumus, kas varētu būt cietuši šajā kiberuzbrukumā.

Par Latviju ziņu nav

Pašlaik nav ziņu par to, ka Latvija būtu skarta kārtējā Eiropas mēroga kiberuzbrukumā, aģentūrai LETA sacīja Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Svetlana Amberga. Viņa skaidroja, ka uzbrukuma vilnis sācies dienas otrajā pusē, līdz ar ko arī Latvijā vēl tiek apkopota informācija. "Pašlaik vēl nav saņemtas ziņas par to, ka uzbrukums būtu skāris arī Latviju," teica Amberga.

Viņa gan norādīja, ka otrdienas naktī un trešdienas rītā varētu notikt kāds uzbrukuma viļņa turpinājums, kas ļautu vairāk spriest par iespējamiem notikumiem.

foto: Twitter.com
Aina no "Rost" lielveikala Harkovā. Šādi izskatās inficēto datoru ekrāni.

Vissmagāk Ukrainā

Uzņēmumu un valdības amatpersonas ziņo par nopietnu uzbrukumu Ukrainas elektrosadales tīklam, bankām, tostarp centrālajai bankai, aviorūpniecības uzņēmumam "Antonov" un valdības iestādēm, kā arī pastam.

Uzbrukuma rezultātā cita starpā darbu pārtraukusi Ukrainas Ministru kabineta datorsistēma.

Šķiet, traucēta arī Kijevas Borispiļas starptautiskās lidostas darbība, un tās administrācija brīdina, ka var kavēties reisi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tiek arī ziņots, ka Kijevas metro sistēmā pārstājuši darboties maksājuma karšu nolasītāji un ka darbu apturējušas vairākas degvielas uzpildes staciju ķēdes.

Ukrainas Drošības padome jau paziņojusi, ka esot zināmas pazīmes, kas liecinot par Krievijas saistību ar šo plašo kiberuzbrukumu.

foto: Twitter.com
"Ošadbank" bankomāts Ukrainā.

Kiberuzbrukums skāris arī Černobiļas atomelektrostacijas (AES) radiācijas uzraudzības sistēmu, piespiežot darbiniekus ķerties pie individuālajiem radiācijas dozimetriem, vēsta amatpersonas.

Kiberuzbrukuma rezultātā AES izmantotā "Windows" datorprogramma ir atslēgusies, vēsta ap Černobiļu izveidotās drošības zonas uzraudzības iestāde.

Kā vēstī Reuters, Centrālā banka ziņo par "nezināmu vīrusu", kas atbildīgs par jaunākajiem uzbrukumiem, bet nesniedza sīkākus paskaidrojumus, neskaidrojot, kuru uzņēmumi un bankas ir skarti.

"Bankas piedzīvojušas grūtības klientu apkalpošanā un maksājumu operāciju izpildē," ziņojumā atklāj Ukrainas centrālā banka. Tā arī mierina, ka klientu dati ir drošībā.

Ukrainas valsts elektroapgādes uzņēmuma "Ukrenergo" vadība atklāj, ka tā IT sistēmai noticis kiberuzbrukums, bet tas nav traucējis elektroapgādi valstī.

Par iepriekšējiem kiberuzbrukumiem Ukraina vainoja Krieviju, ieskaitot 2015. gada uzbrukumu, kad daļa valsts rietumu teritorijas palika bez elektrības.

foto: Twitter.com
Dators farmācijas koncernā "Merck" ASV.

Uzbrukums sasniedz ASV

Kiberuzbrukums, kas Eiropā otrdien skāris daudzus uzņēmumus un kurā līdz šim īpaši smagi cietusi Ukraina, sasniedzis arī ASV.

Pirmais uzņēmums Savienotajās Valstīs, kas paziņojis, ka cietis šajā uzbrukumā, ir zāļu ražošanas gigants "Merck".

Par uzbrukumu saviem serveriem jau iepriekš paziņoja arī Krievijas valstij piederošais naftas uzņēmums "Rosneft".

Cietis arī Krievijas naftas uzņēmums "Bashneft".

Krievijas centrālā banka paziņojusi, ka uzbrukumam pakļautas arī Krievijas bankas un ka atsevišķos gadījumos to datorsistēmas tikušas inficētas.

Tagad tiek ziņots par uzbrukumu arī Dānijas transporta un enerģētikas konglomerātam "A.P. Moller-Maersk". Dāņu uzņēmuma pārstāvis pavēstījis, ka uzbrukumiem pakļautas visas tā struktūrvienības gan iekšzemē, gan ārvalstīs.

Arī spāņu mediji vēsta, ka uzbrukumiem pakļauti tādi lieli starptautiskie uzņēmumi kā pārtikas ražotājs "Mondelez" un advokātu firma "DLA Pipe".

Par uzbrukumiem ziņo arī britu reklāmas uzņēmums WPP un franču celtniecības materiālu ražotājs "Saint-Gobain".

Vēl viens izspiedējvīruss

Pasaule vēl šobrīd nav pilnībā atguvusies no maija vidū pieredzētā globālā kiberuzbrukuma, kurā tika izmantots izspiedējvīruss "WannaCry".

Saskaņā ar ekspertu atzinumu otrdienas uzbrukumā tiek izmantots izspiedējvīruss "Petya", kas bloķē lietotāju datorus, pieprasot pārskaitīt 300 ASV dolārus, konvertējot tos virtuālajā valūtā "bitcoin".

Kiberdrošības uzņēmums "Group-IB" norāda, ka "Petya" lokālajos datortīklos izplatās līdzīgi "WannaCry".

Savukārt kiberdrošības firmas "Recorded Future" pārstāvis Andrejs Bariševs raidorganizācijai BBC pastāstījis, ka pēdējā gada laikā konstatējis šī vīrusa tirgošanu daudzos interneta forumos un tas maksājis vien 28 dolārus.

Tiek ziņots, ka "bitcoin" kontā, kuru uzrādījuši kibernoziedznieki, ienākuši jau vairāki maksājumi un šobrīd tajā atrodas 1,5 virtuālās valūtas vienības, kas līdzinās 3500 dolāriem.