foto: Ieva Čīka/LETA
Eiropas Parlaments apstiprina jaunu sadzīves tehnikas energomarķējumu
Preces ar jaunajiem elektromarķējumiem bez "+" zīmes - A+, A++ un citām, veikalu plauktos varētu nonākt ne ātrāk kā 2019.gada beigās.
Pasaulē
2017. gada 13. jūnijs, 19:38

Eiropas Parlaments apstiprina jaunu sadzīves tehnikas energomarķējumu

LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien apstiprinājuši vienkāršotu sadzīves tehnikas energomarķējumu, kas patērētājiem ļaus vieglāk izvēlēties energoefektīvu sadzīves tehniku un samazināt tēriņus par elektrību, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

EP deputāti vienkāršāku un pamatotāku alfabētisku skalu no A līdz G apstiprināja ar 535 balsīm, pret balsojot 46, bet 79 deputātiem atturoties.

Preces ar jaunajiem elektromarķējumiem bez "+" zīmes - A+, A++ un citām, veikalu plauktos varētu nonākt ne ātrāk kā 2019.gada beigās. Lai nezaudētu saikni ar tehnoloģiju attīstību, sistēmu paredzēts pārskatīt, kad 30% Eiropas Savienības (ES) tirgū pārdoto preču atbildīs augstākajam energoefektivitātes novērtējumam A, vai 50% preču atbildīs divām augstākajām energoefektivitātes kategorijām A un B, skaidro Informācijas birojā.

Marķējums būs atrodams gan uz preces iepakojuma, gan preces aprakstā tiešsaistē, bet informāciju par produktu varēs meklēt un lejuplādēt internetā. Ja ražotājs atjauninās jau nopirktu preci un šīs izmaiņas ietekmēs tās energoefektivitāti, par to būs jāinformē arī pircēji.

Jaunais energomarķējums būs jāizmanto arī preces reklāmā, savukārt lai veicinātu patērētāju izpratni, energomarķējuma skaidrošanai un popularizēšanai tiks izvērsta informācijas kampaņa.

Tāpat Eiropas Komisijai (EK) jāizveido datu bāze, kurā iekļaujamā tehniskā informācija ļaus dalībvalstu varas iestādēm uzraudzīt jauno nosacījumu izpildi. Tāpat jāizveido portāls, kas sniegs papildu informāciju patērētājiem, norāda Informācijas birojā.