foto: ekrānuzņēmums no video
Radus nošāvušais Egidijs bijis "ļoti sliktā garastāvoklī un nikns"
26 gadus veco Egidiju Anupraiti tur aizdomās par savas ģimenes nošaušanu.
2017. gada 29. marts, 08:18

Radus nošāvušais Egidijs bijis "ļoti sliktā garastāvoklī un nikns"

Kasjauns.lv

26 gadus vecais Egidijs Anupraitis, izdarot šaušalīgo noziegumu, bijis ļoti sliktā garastāvoklī un nikns, portālam Delfi.lt pastāstījis psihiatrs Raimunds Alekna. Lietuvas mediji joprojām cenšas atminēt mīklu, kas gan lika jaunajam cilvēkam noslepkavot savus vistuvākos radiniekus.

Egidijs Anupraitis. Jauns spējīgs ķīmiķis. Iepriekš nesodīts. Parasts jauneklis, kurš Gaižēnu ciemā Lietuvā pastrādāja neiedomājamu noziegumu - ar 21 mērķtiecīgu šāvienu atņēma dzīvību gan savam tēvam Gintaram, gan mātei Anželai, gan vecmāmiņai Genovevai un tēva brālim. Vectētiņš slaktiņā izdzīvoja.

"Ja tiek nogalināti ģimenes locekļi, tas vienmēr runā par to, ka cilvēks bijis ļoti sliktā garastāvoklī, nikns un nomākts," Lietuvu satricinājušo noziegumu komentē Raimunds Alekna, "nogalināt māti un tēvu - tas tā notiek reti," viņš piebilst. Psihiatrs spriež, ka motīvs šādai rīcībai bijis vai nu acumirklīgs impulss, vai ilgstoša slimošana ar kādu psihisku kaiti.

Tomēr Alekna atzīst, ka noteikt vienu vienīgu iemeslu, kāpēc jaunietis nošāva savu ģimeni, nebūs viegli. "Jo, visticamāk, tas nebija nekas konkrēts. Tas nebija konkrēts notikums, taču kaut kas ir bijis kā pēdējais piliens". Ārsts spriež, ka neapmierinātība Egidijā krājusies jau kopš bērnības. "Un tad tas viss vienā brīdī pēkšņi nāk ārā. Ārēji viņš cenšas sevi apspiest, bet pienāk mirklis, kad nomāktība un nogurums no visa ņem virsroku. Ja persona ir garīgi un fiziski izsmelta, tad viss kļūst provocējošs," skaidro psihiatrs.

Vieta, kur Egidijs nogalināja savu ģimeni

Kauņas reģiona policija paziņojusi, ka puisis, kurš tiek turēts aizdomās par savu radinieku noslepkavošanu, ticis aizturēts šodien Marijampoles apvidū. Pirmdien, ...

gallery icon

Kasjauns.lv jau vēstīja par slepkavību Kauņā. Egidijs Anupraitis šobrīd ir aizturēts. Viņu kā galveno aizdomās turamo aizturēja otrdien. Slepkavība nelielajā ciematiņā Kauņas rajonā, visticamāk, tika pastrādāta sestdien, taču līķus atrada pirmdien.

Policistiem aizdomās turēto Egidiju Anupraiti izdevās aizturēt pēc tam, kad par viņa atrašanās vietu likumsargiem paziņoja vietējie iedzīvotāji Marijampoles apvidū. "Viņš negaidīja arestu un nepaguva izrādīt pretošanos. Viņš bija bruņots," sanākušajiem žurnālistiem sacīja Kauņas rajona policijas pārstāvis Darjus Pļavga. 

Egidija vērienīgie meklēšanas darbi

Kauņas reģiona policija paziņojusi, ka puisis, kurš tiek turēts aizdomās par savu radinieku noslepkavošanu, ticis aizturēts šodien Marijampoles apvidū. Pirmdien, ...

gallery icon

Savukārt Kauņas apgabala galvenais prokurors Darjus Valkavičs atklāja, ka Egidijs nozieguma vietā kopā izšāvis 21 reizi. "Pēc ievainojumu rakstura var secināt, ka viņš mērķēja uz dzīvībai svarīgām vietām. Mēs nonācām pie secinājuma, ka aizdomās turētajam bija skaidrs mērķis - nogalināt," sacīja Valkavičs. 

Prokurori neslēpj, ka Anupraiša psihiskās veselības stāvoklis raisa bažas. "Tuvākajā laikā vērsīsimies pie ārstiem ar lūgumu noskaidrot, kādā psihiskā stāvoklī viņš ir. Viņš vēl nav pratināts. Pēc pratināšanas vērsīsimies tiesā, lai noteiktu drošības līdzekli," sacīja prokurors.

Tiesībsargājošo iestāžu darbinieki atklājuši, ka Egidijs kļuva par galveno aizdomās turēto, tiklīdz policija uzzināja par pastrādāto noziegumu. 

"Mēs meklējām motīvu, šādu darbību iemeslus (..) Ar prātu to saprast ir grūti. Katru reizi mēs saskaramies ar šo problēmu - noskaidrot motīvu kļūst arvien grūtāk. Mēs aizturējām aizdomās turēto, bet notikušā detaļas noskaidrot nebūs viegli," neslēpa prokurors. 

Noziegums bija pastrādāts jau sestdienas vakarā. Egidijam bijis ierocis, kura turēšanai viņam ir atļauja. To viņš saņēma šomēnes. Prokuroru aplēses liecina, ka, lai savu tuvinieku šaušanas laikā Egidijs bija spiests pārlādēt ieroci vismaz divas reizes. "Bija pauzes, viņam bija laiks apzināties, ko viņš dara," sacīja Valkavičs. 

Kas ir Egidijs? 

 

Egidijam vēl esot meklēšanā, Lietuvas medijos parādījušas konkrētas detaļas par to, kas ir šis puisis. Izrādās, ka runa nebūt nav par kriminālu personību – Egidijs nodarbojies ar taekvondo cīņas mākslu, bijis sportisks, gudrs un daudzsološs students. Viņš Liverpūles universitātē studējis ķīmiju un nanotehnoloģijas.

Pēc mācību beigām puisis atgriezies atpakaļ Lietuvā, ziņo 15min.lt. Kāds avots kaimiņvalsts portālam arī pastāstījis, ka labi mācīties Egidiju spieduši vecāki.

Kā iepriekš informēja Lietuvas Policijas departaments, aizdomās turētais dzimtenē strādājis par apsargu. Mājas, kurā notika traģēdija, apskatē atklāts, ka no viena seifa pazudis likumīgi glabāts ierocis. Otrs seifs joprojām bija aizslēgts un tajā esot atradušies divi ieroči.

Ciemats, kurā kopā ar ģimeni dzīvoja Egidijs, ir ļoti neliels, turklāt saime dzīvojusi ļoti pieticīgos apstākļos. Lauku saimniecība sastāv no necilas, vecas mājas, dažām saimniecības ēkām, siltumnīcas un āra tualetes, taču, spriežot pēc redzētā, kaut kad nesen uzsākti remontdarbi – siltinātas sienas, ielikti pakešu logi.

Nožēlu par notikušo izteicis arī Kauņas rajona mērs Valērijs Makūns: “Šī ir drausmīga traģēdija. Taču ir satraucoši, ka no šādiem cilvēkiem nav pasargātas pat lielās, attīstītās un tā dēvētās laimīgās valstis, piemēram, Norvēģija, kuru pirms vairākiem gadiem satricināja masu slepkava Anderss Breivīks. Īpaši baisi ir tas, ka Lietuvā šādas slepkavības kļūst par ikdienu. Šīs situācijas dēļ mums visiem derētu izdarīt secinājumus.”