foto: REUTERS
Bezvīzu režīma starp Poliju un Krieviju vēl nebūs
Atvieglotais robežas šķērsošanas režīms starp Poliju un Krieviju vēl netiks atjaunots.
2017. gada 28. marts, 09:08

Bezvīzu režīma starp Poliju un Krieviju vēl nebūs

LETA

Bezvīzu režīms vietējiem iedzīvotājiem, kas dzīvo pie Polijas un Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas, tuvākajā laikā netiks atjaunots, vēsta Polijas Radio.

Pagājušā gada jūlijā Polija uz laiku atcēla atviegloto robežas šķērsošanas režīmu gan Krievijas Kaļiņingradas apgabala, gan Ukrainas pierobežā.

Polijas Iekšlietu ministrija šo lēmumu pamatoja ar drošības apsvērumiem pirms Pasaules jaunatnes dienām un NATO samita Varšavā.

Atvieglotais robežas šķērsošanas režīms ar Ukrainu vēlāk tika atjaunots, bet ar Krieviju joprojām ir apturēts un tuvākajā laikā netiks atjaunots.

"Negatīvie notikumi pēdējā laikā intensificējušies, tostarp pieaugusi Kaļiņingradas anklāva militarizācija un Krievijas īpašo spēku aktivitāte," Iekšlietu ministrijas darbinieka sacīto citē laikraksts "Gazeta Polska Codziennie".

Laikraksts norāda, ka Kaļiņingradas apgabalā cita starpā izvietotas raķešu sistēmas "S-400 Triumf", kuru darbības rādiuss ir 400 kilometri un kas spēj vienlaikus notriekt vairākus mērķus.

"Gazeta Polska Codziennie" uzsver, ka iebrukuma gadījumā Krievija spētu atturēt NATO spēkus no palīdzības sniegšanas Baltijas valstīm.

Vienlaikus laikraksts ziņo, ka likumdevēji no Polijas lielākās opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) pieprasījuši atvieglotā robežas šķērsošanas režīma atjaunošanu, norādot uz negatīvajiem aspektiem, ko nesusi tā apturēšana.

Krievijas iedzīvotāji vairs neatstāj savu naudu Polijas veikalos un restorānos un ir ierobežoti ģimeņu un kulturālie kontakti pāri robežai, norādījuši likumdevēji.

Iekšlietu ministrija savukārt paziņoja, ka samazinājusies alkohola, degvielas un cigarešu kontrabanda un poļi tērē naudu Polijas veikalos, nevis Krievijā.