foto: AP
Ilinoisā spriež par zālītes legalizēšanu ekonomikas labad
ASV Ilinoisas štats apsver marihuānas legalizāciju ekonomikas uzlabošanai.
2017. gada 27. marts, 15:08

Ilinoisā spriež par zālītes legalizēšanu ekonomikas labad

LETA

Likumdevēji ASV Ilinoisas štatā ierosinājuši likumprojektu, kas paredz legalizēt marihuānu izklaidējošiem nolūkiem, apgalvojot, ka šāds solis uzlabos štata ekonomisko situāciju.

ASV "zālīti" atpūtas nolūkiem pagaidām ir legalizējuši astoņi štati.

Divas Ilinoisas likumdevējas pagājušajā nedēļā ierosināja likumprojektu, kas ļautu iedzīvotājiem, kas vecāki par 21 gadu, audzēt vai iegādāties līdz 28 gramiem marihuānas un licenzēt uzņēmumus marihuānas produktu tirgošanai.

Likumprojekta autores uzskata, ka tas palīdzēs atrisināt štata budžeta krīzi, ienesot nodokļos 350 līdz 700 miljonus ASV dolāru (324 līdz 648 miljonus eiro). Organizācija "Marijuana Policy Project" savas aplēses balstīja uz Ilinoisas standarta tirdzniecības nodokli, federālajiem datiem par marihuānas patēriņu un marihuānas cenām Kolorado, kur "zālīte" atļauta izklaidējošiem nolūkiem.

Likumprojekts paredz pusi iegūto līdzekļu novirzīt štata kopējā budžetā un pārējo sadalīt izglītības un veselības aprūpes jomām.

Līdz šim visi ASV štati, kas legalizējuši marihuānu, ir organizējuši referendumus par šo jautājumu. Taču Ilinoisā likumprojekta atbalstītāji cer uz tā apstiprināšanu likumdevēju sapulcē.

Ilinoisas štata Pārstāvju palātas locekle demokrāte Kellija Kesidija, kura bija līdzautore 2014.gada likumprojektam, ar kuru Ilinoisā tika legalizēta marihuāna medicīniskiem nolūkiem, atbalsta arī šo likumprojektu.

Viņa norādīja, ka štatos, kur marihuāna ir legalizēta, tam bijusi pozitīva ietekme uz ekonomiku, tostarp palielinājušies ienākumi no nodokļiem, radītas jaunas darbavietas un palielinājies tūristu skaits.

Tomēr Kesidija un viņas kolēģe demokrātu senatore Hetere Steina atzina, ka nāksies pielikt lielas pūles, lai pārliecinātu pērējos kolēģis un sabiedrību par marihuānas legalizāciju.

Politiķes plāno šopavasar sākt sarunas ar likumdevējiem, interešu grupām un sabiedrību, bet vēl neiesniegs likumprojektu štata Pārstāvju palātā.

Policijas priekšnieku asociācija pašreiz iebilst pret likumprojektu. Asociācijas vadītājs to nodēvēja par murgu.

Demokrātu likumdevējs Lu Langs norādīja, ka lēnāka likumprojekta virzība varētu palīdzēt likumdevējiem iegūt pilnīgāku sapratni par šāda soļa labajiem aspektiem un sekām.

"Es domāju, ka tā varētu būt Ilinoisas nākotne. Es noteikti atbalstu domu, ka jāsarīko diskusijas," norādīja Langs.

Aktīvisti, kas atbalsta marihuānas legalizāciju, norādījuši, ka štatos, kur šāds solis sperts, nav palielinājies bojāgājušo skaits ceļu satiksmes negadījumos un nav pieaudzis apdraudējums sabiedrībai. Gluži otrādi, marihuānas legalizācija izņēmusi šo biznesu no noziedznieku rokām un ļāvusi kontrolēt narkotiskās vielas kvalitāti un lietotāju vecumu.

"Neviens narkotiku dīleris valstī neprasīs personas apliecību," norādīja viens no aktīvistiem.

Federālā valdība vēl arvien klasificē marihuānu kā nelegālu narkotiku un apsver stingrāku vēršanos pret narkotikām. ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ģenerālprokuratūra pārskata bijušā prezidenta Baraka Obamas lēmumu, kas sniedz štatiem lielāku elastību marihuānas likumu pieņemšanā.