Sievietes ar kailām krūtīm Brazīlijas ielās protestē pret "izvarošanas kultūru". FOTO
Tūkstošiem sieviešu Brazīlijā trešdien izgājušas ielās, lai protestētu pret "izvarošanas kultūru".
Pasaulē
2016. gada 2. jūnijs, 12:51

Sievietes ar kailām krūtīm Brazīlijas ielās protestē pret "izvarošanas kultūru". FOTO

Jauns.lv

Tūkstošiem sieviešu Brazīlijā trešdien izgājušas ielās, lai protestētu pret "izvarošanas kultūru", ko vainoja šokējošā gadījumā, kad kādu 16 gadus vecu meiteni izvarojuši vairāk nekā 30 vīrieši.

Demonstrācijas notika vairākās pilsētās, tostarp Sanpaulu un Riodežaneiro.

Vislielākā protestu akcija notika Sanpaulu, kur ielās izgāja vairāk nekā 5000 sieviešu.

Sabiedrību šokējis gadījums, kas nonācis atklātībā pateicoties internetā ievietotam video, kurā redzama kaila asinīm noplūdusi meitene, bezsamaņā guļam gultā, un kāds vīrietis, kurš apgalvo, ka meiteni izvarojuši vairāk nekā 30 vīrieši.

Policija šajā lietā arestējusi trīs aizdomās turamos un vēl trīs tiek meklēti.

Video uzfilmēts 21.maijā Riodežaneiro graustu rajonā.

Brazīlijas Senāts otrdien apstiprināja likumprojektu, kas nosaka lielākus sodus par grupveida izvarošanu un kriminalizē izvarošanas ierakstīšanu video.

Aktīvisti uzskata, ka 16 gadus vecās meitenes gadījums izcēlis gaismā izvarošanas un sieviešu nīšanas kultūru, kas ļauj aizskart sievietes un pēc tam vēl vainot viņas par to.

Neskatoties uz video un fotogrāfijām, kas liecināja par izvarošanu, 16 gadus vecā meitene saskārās ar plašu nosodījumu sociālajos medijos, tostarp nāves draudiem un mēģinājumiem mazināt viņas upura statusu, apgalvojot, ka viņa ir gangstera prostitūta, kas regulāri pirkusi narkotikas apmaiņā pret seksuāliem pakalpojumiem.

Pat vadošais izmeklētājs šajā lietā lika noprast, ka notikušais iespējams ticis darīts ar meitenes piekrišanu. Izmeklētājs pēc tam tika atstādināts no šīs lietas.

Intervijā telekanālam "Globo" cietusī apgalvoja, ka detektīvs vainojis viņu notikušajā, un uzsvēra, ka tieši tāpēc daudzas sievietes neziņo par izvarošanu, jo tiek nosodītas un vainotas.

Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Brazīlijas forums sabiedrības drošībai" datiem katru stundu Brazīlijā tiek izvarotas sešas sievietes. Tomēr patiesais cietušo skaits, droši vien ir daudz lielāks, jo aplēsts, ka tikai 35% gadījumu par izvarošanu tiek paziņots policijai.

Sižets par 16 gadus vecās meitenes izvarošanu Brazīlijā - video:

 


LETA/Foto: EPA/LETA, AP/Scanpix/LETA, Reuters/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA