Visā Ziemeļkorejā izvērsta pretsmēķēšanas kampaņa, bet pats Kims... ar ļuļķi pirkstos
Ziemeļkorejas pretsmēķēšanas kampaņa cieš neveiksmi, jo pat Kims neatmet ieradumu.
Pasaulē
2016. gada 11. jūnijs, 23:21

Visā Ziemeļkorejā izvērsta pretsmēķēšanas kampaņa, bet pats Kims... ar ļuļķi pirkstos

Jauns.lv

Ziemeļkorejas kampaņa pret smēķēšanu ir acīmredzami cietusi neveiksmi, jo pat tās līderis Kims Čenuns nav atmetis kaitīgo ieradumu, lai gan viņa tēvs Kims Čenirs brīdināja, ka "cigarete ir kā šaujamierocis, kas tiek mērķēts tieši sirdī".

Publiskas kampaņas ar mērķi samazināt valstī ļoti augsto smēķēšanas līmeni, Kims vairāk nekā 80 dienu nebija redzēts ar cigareti, kas izraisīja spekulācijas, ka viņš ir atmetis netikumu, Tomēr Ziemeļkorejas lielākais laikraksts "Rodong Sinmun" ir publicējis fotogrāfiju, kurā Kims pagājušajā nedēļā redzams smaidīgs un ar degošu cigareti rokās. Fotogrāfija uzņemta, kad viņš apmeklēja Phenjanas bērnu nometni. Iepriekš ir publicētas daudzas fotogrāfijas, kurās Kims redzams smēķējam.

Viņš ir smēķējis, kad pārbaudīja ballistisko raķešu rūpnīcu, apmeklēja būvlaukumus, slimnīcu, dažādus sporta un mākslas pasākumus. Kims ir aizsmēķējis metro un pat savas bērna gaidībās esošās sievas klātbūtnē. Ziemeļkorejas valsts plašsaziņas līdzekļi ir slavinājuši valsts dedzīgo kampaņu pret smēķēšanu, kas pēdējā mēneša laikā izvērsta visā valstī. Ziemeļkorejas valsts televīzija - Korejas Centrālā televīzija - nesen pārraidīja dokumentālo filmu ciklu par smēķēšanas radītiem riskiem veselībai.

Kima tēvs un  pašreizējā līdera 1994.gadā mirušais vectēvs un valsts dibinātājs Kims Irsens arī bija kaislīgi smēķētāji. Viņu abu nāves cēlonis bija sirdslēkme. "Cigarete ir kā šaujamierocis, kas tiek mērķēts tieši sirdī," 2000.gada sākumā, kad, kā šķiet, bija atmetis smēķēšanu teica Kims Čenirs, kurš 2008.gadā tomēr atsāka smēķēt un trīs gadus vēlāk nomira.


BNS/Foto: Ekrānuzņēmums no BBC.com/Reuters