Viņš 20 gadus sēdēja cietumā par šaušalīgu noziegumu, ko nebija veicis. Tagad taisnība uzvarējusi
Tiesas kļūdās. Šis vīrietis 16 gadu vecumā nenoslepkavoja Sjūzenu, taču tika notiesāts.
Pasaulē
2016. gada 15. jūnijs, 15:31

Viņš 20 gadus sēdēja cietumā par šaušalīgu noziegumu, ko nebija veicis. Tagad taisnība uzvarējusi

Jauns.lv

Stāsta aizsākums meklējams tālajā 1994.gadā, kad Oklendu pāršalca vēsts par brutāli izvarotu un noslepkavotu sievieti, par kuru notiesāja tobrīd jaunu puisi. Vairāk kā pusi dzīves viņš pavadīja cietumā, bet nu saņems miljonu un oficiālu atvainošanos no valsts.

Jaunzēlandes valdība trešdien piekrita samaksāt rekordlielu kompensāciju 2,5 miljonu Jaunzēlandes dolāru (1,6 miljonu eiro) apmērā 41 gadu vecam vīrietim, kurš pavadījis vairāk nekā 20 gadus cietumā par izvarošanu un slepkavību, ko viņš nebija izdarījis.

Valdība paziņoja, ka Teina Pora saņems šo kompensāciju, un viņam oficiāli atvainojās. Tā būs lielākā kompensācija, kādu šī valsts jebkad izmaksājusi netaisni notiesātam cilvēkam.

Pora 1994.gadā tika notiesāts par Oklendas pilsētas iedzīvotājas Sjūzenas Bērdetas izvarošanu un slepkavību. Pēc Poras apelācijas uzklausīšanas Lielbritānijas Slepenā padome 2015.gadā viņu pilnībā attaisnoja.

Lielbritānijas Slepenā padome vēsturiski pildījusi Jaunzēlandes galīgās apelāciju tiesas lomu, tomēr lietām, kas iztiesātas pēc 2003.gada, pēdējās apelācijas tagad izskata Jaunzēlandes Augstākā tiesa.

Notiesāšanas pamatā bija Poras atzīšanās policijai par atrašanos nozieguma vietā. Slepkavības izdarīšanas laikā viņš bija 16 gadus vecs.

Valdības pasūtītā ziņojumā bijušais tiesnesis Rodnijs Hansens pavēstīja, ka Pora ticis pierunāts atzīties ar viņam solītu atlīdzību un ka viņa spriešanas un domāšanas spējas “apmiglojis” alkoholisma sindroms, ar kuru Pora sirgst jau kopš embrija laikiem.

"Es uzskatu, ka Poras izteiktā notikumu versija vienkārši nevar izturēt kritisku pārbaudi. Viss norāda, ka viņš to izdomājis,” rakstīja Hansens.

Hansens secināja, ka vienīgais atbildīgais par šiem noziegumiem ir notiesāts sērijveida izvarotājs Malkolms Reva.

Reva 1999.gadā tika atzīts par vainīgu Bērdetas izvarošanā, jo DNS analīzes pierādīja viņa spermas atrašanos nozieguma vietā, tomēr divas zvērināto tiesas nespēja izlemt, vai Reva vainīgs arī šīs sievietes slepkavībā.

Jaunzēlandes valdība piekrīt, ka Pora nav vainīgs šajos noziegumos, paziņoja tieslietu ministre Eimija Adamsa.

"Es atzīstu, ka pēdējos divos gadu desmitos jūs esat ievērojami cietis, ieskatot daudzos gadus, kurus jūs pavadījāt prom no savas jaunās meitas,” teikts Adamsas oficiālās atvainošanās rakstā. Viņa pauda cerību, ka kompensācija palīdzēs Poram un viņa ģimenei veidot labāku nākotni.

Poras advokāti paziņoja medijiem, ka esot cerējuši uz lielāku kompensācijas piedāvājumu, tomēr klients ir pateicīgs par oficiālo atvainošanos.

BNS