NATO saglabās plašo militāro bāzu tīklu Afganistānā
NATO pašreizējā apņemšanās sniegt finansiālu atbalstu Afganistānas armijai aptver laika posmu līdz 2017.gadam.
Pasaulē
2016. gada 16. jūnijs, 14:10

NATO saglabās plašo militāro bāzu tīklu Afganistānā

Jauns.lv

NATO trešdien nolēmusi salabāt savu militāro bāzu plašo ģeogrāfisko tīklu Afganistānā, kas arī ļautu ASV saglabāt lielāku skaitu karavīru šajā valstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV prezidents Baraks Obama iepriekš bija iecerējis līdz savas prezidentūras termiņa beigām 2017.gadā samazināt karavīru skaitu Afganistānā no aptuveni 9800 uz 5500.

Tomēr NATO dalībvalstu aizsardzības ministri sanāksmē Briselē trešdien ļāva noprast, ka amerikāņi būtu gatavi palikt Afganistānā ilgāk.

"Šis ir nepareizais laiks, lai aizietu no Afganistānas," paziņoja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons.

Viņš brīdināja, ka Afganistānas sabrukums izraisītu jaunu imigrantu pieplūdumu Eiropā, kas jau tā sakaras ar nekontrolētu migrāciju.

Falons sacīja, ka ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters ministriem aiz slēgtām durvīm teicis, ka ASV kontingents atkal tiks pārskatīts. Kārters atteicās to apstiprināt preses konferencē, norādot, ka tas nav apspriežams jautājums, bet sacīja, ka Obama vēlāk šogad būs gatavs apspriest drošības situāciju Afganistānā un tās ietekmi uz militārā klātbūtnes lielumu.

Kāda ASV amatpersona vēlāk apgalvoja, ka Kārters NATO ministriem neesot neko teicis par karavīru skaita pārskatīšanu.

Obama agrāk ir izrādījis gatavību grozīt savus plānus Afganistānā un pagājušajā nedēļā piešķīra ASV armijai lielākas pilnvaras pavadīt un atbalstīt afgāņu spēkus militārās operācijās, tostarp arī gaisa uzlidojumos.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka vairākas valstis trešdien apņēmušās saglabāt savu karavīru klātbūtni Afganistānā arī nākamgad. Domājams, ka šis jautājums tālāk tiks apspriests NATO samitā Varšavā.

"Ar reģionālo klātbūtni mēs turpināsim sniegt padomus, apmācīt un palīdzēt afgāņu nacionālajiem spēkiem, jo mēs esam stingri apņēmušies turpināt atbalstīt Afganistānu," sacīja Stoltenbergs.

Diplomāti arī vēsta, ka NATO līderi gatavojas vienoties par aptuveni piecu miljardu dolāru lielu finansējumu, lai uzturētu afgāņu spēkus pašreizējā līmenī līdz 2020.gadam.

NATO pašreizējā apņemšanās sniegt finansiālu atbalstu Afganistānas armijai aptver laika posmu līdz 2017.gadam. Finansējuma mērķis ir saglabāt afgāņu karavīru un policistu skaitu 352 000 vīru apmērā.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA