Prestižu restorānu tīkls liek viesmīlei valkāt augstpapēžu kurpes, kaut kājas asiņo
No veselības viedokļa augstie papēži tikai kaitē kājām.
Pasaulē
2016. gada 3. jūlijs, 07:23

Prestižu restorānu tīkls liek viesmīlei valkāt augstpapēžu kurpes, kaut kājas asiņo

Jauns.lv

Restorānu tīkla „JOEY” viesmīle Kanādas pilsētā Edmontonā bijusi spiesta darbā valkāt augstpapēžu kurpes, kaut gan viņai asiņojušas kājas.

Uzņēmuma neslava izskanējusi pat starptautiskā mērogā, pateicoties sievietes draudzenei. “Manas draudzenes kājas tik ļoti asiņoja, ka viņa zaudēja kāju pirksta nagu, tomēr maiņas menedžeris viņu atrunāja un bāra par pāriešanu uz bezpapēžu kurpēm,” Nikola Gevinsa vēsta sociālajā tīklā „Facebook”.

Viena no labākajām darbavietām...

Pēc šīm ciešanām viesmīle aizgājusi no darba. Restorānu tīkls arī licis savām darbiniecēm iegādāties savu kleitu par 30 ASV dolāriem, kamēr tajā strādājošie vīrieši var ģērbties melnās drēbēs no savas garderobes.

Gevinsas paziņojumam pievienotas fotogrāfijas ar kurpēm un draudzenes kājām asiņainās zeķēs. Daži bijušie un esošie darbinieki tomēr atbalsta „JOEY”, kas nesen iekļauts Kanādas 20 labāko darbavietu sarakstā. Uzņēmuma mārketinga pārstāve skaidro, ka martā veiktas izmaiņas apavu politikā. Plānots, ka sievietes pašlaik obligātās melnās kleitas vietā varēšot valkāt arī T kreklu un džinsus.

Izsmej un aizsūta mājās

Arī Lielbritānijas ārpakalpojumu kompānija „Portico” pārskatījusi ģērbšanās stila prasības un atļāvusi darbiniecēm nēsāt apavus uz zemiem papēžiem – pēc skandāla ar padzītu sekretāri.

Pērn decembrī Nikola Torpa (27) saņēma pagaidu darbu par reģistratori auditorfirmā „PriceWaterhouseCoopers” – jāstrādā būtu stāvus pie klientu letes. „Portico” darbinieks paziņoja, ka viņa nevarēs strādāt, ja nevalkās kurpes ar 5–10 centimetrus augstiem papēžiem. Torpa atbildēja, ka nevarēs visu dienu nostrādāt ar šādiem apaviem, un apvaicājās, vai šī prasība attiecas arī uz vīriešiem.

Par atbildi viņu izsmēja un aizsūtīja mājās bez algas. Pēc Lielbritānijas likumiem, uzņēmumiem ir tiesības noteikt atšķirīgas „dreskoda” prasības vīriešiem un sievietēm, tāpēc formāli nekas pārkāpts nebija.

Būs jāmaina likums

Torpa internetā publicēja petīciju, aicinot grozīt likumu, lai darba devēji nevarētu uzspiest augstpapēžu apavus. Parakstījās vairāk nekā 50 000 cilvēku, un valdībai būs jāreaģē. „PriceWaterhouseCoopers” paziņoja, ka šai firmai nav nekādas saistības ar šo gadījumu, problēmu radījusi „Portico”, kas meklē un piegādā darbiniekus.

Latvijā vairāk nekā puse sieviešu izvēlas kurpes uz zema papēža, liecina SKDS pētījums. Bezpapēžu apaviem priekšroku dod 33,7% Latvijas sieviešu, ar zemu papēdi (līdz sešiem centimetriem) – 50,7%, ar vidēju (no sešiem līdz 8,5 centimetriem) – 26,1%, ar vismaz 8,5 centimetrus augstiem papēžiem – tikai 5,8 procenti.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock