Nīderlandietis par karaļa aizvainošanu 30 dienas pavadīs cietumā
Prokuratūras paziņojumā teikts, ka notiesātais "ar nolūku aizvainoja karali Villemu Aleksandru" (attēlā), nosaucot viņu par slepkavu, zagli un izvarotāju.
Pasaulē
2016. gada 15. jūlijs, 10:30

Nīderlandietis par karaļa aizvainošanu 30 dienas pavadīs cietumā

Jauns.lv

Nīderlandē ir piespriests 30 dienu cietumsods šīs valsts pilsonim par karaļa Villema Aleksandra aizvainošanu sociālajā tīklā “Facebook”, paziņoja prokuratūra.

44 gadus vecais holandietis ceturtdien saņēma sodu par to, ka bija pārkāpis reti piemērotu likumu par karaļa apmelošanu.

Prokuratūras paziņojumā teikts, ka notiesātais “ar nolūku aizvainoja karali Villemu Aleksandru”, nosaucot viņu par slepkavu, zagli un izvarotāju.

Šis vīrietis arī izveidoja nāvessodu izpildes attēlu kolāžas, ievietojot karaļa seju ar nāvi sodīto cilvēku seju vietā.

Tiesa konstatēja, ka viņš aizskāris karaļa cieņu, “sevišķi saistībā ar karaļa konstitucionālo stāvokli un tā nozīmību valsts interesēm”.

"Šāda izturēšanās ir nepieņemama mūsu sabiedrībā un prasa uzlikt sodu aizdomās turētajam,” teikts tiesas paziņojumā.

Lai gan tiesa Overeiselas provincē piesprieda apsūdzētajam 30 dienu cietumsodu, 16 dienas nosacīti atlaižot, viņam nebūs jāizcieš reāls cietumsods, jo viņš jau pērn pavadīja 14 dienas preventīvā apcietinājumā.

Likums, kas aizliedz apmelot karaļnama pārstāvjus, Nīderlandē pastāv no 1881.gada. Tas paredz cietumsodu līdz pieciem gadiem vai 20 000 eiro naudassodu.

Šī likuma piemērošana notiek reti. No 2000. līdz 2012.gadam pēc šī likuma tika ierosinātas tikai 18 lietas, no kurām tikai puse beidzās ar apsūdzētā notiesāšanu.

BNS/Foto: EPA/LETA

Tēmas